Benromach Organic 2008

Benromach Organic 2008

Biologische cocktail party op een zweterige zomeravond

Benromach gaf zijn gamma een complete make-over in april vorig jaar. Gedaan met de metalen tubes, de klassevolle verpakking is nu één grote referentie naar de stills en het deksel fungeert als een plintje voor de fles en houder voor het bijhorende boekje.


The Organic whisky is Benromachs eerbetoon aan de puurheid van het product sinds 2006. Toen waren zij één van de eersten die een organische aanpak hanteerden voor het distilleren. Iedere stap in het creatieproces van de whisky voldoet aan de standaarden en regelgeving van de UK Soil Association.


Identiteitskaart

  • Benromach Organic 2008
  • Benromach Distillery, Forres (Speyside)
  • Gedistilleerd in 2008, gebotteld in 2014
  • 43% alcohol
  • Gerijpt in nieuwe eiken vaten

Proefnotities

Kleur: Goud met een lichte hint van amber. De 2008 versie lijkt een tikkeltje donkerder van kleur dan de vorige versie die ik twee weken geleden proefde. De whisky laat dikke en trage benen achter op het glas.

Neus: Opnieuw zijn de virgin eiken vaten (nooit eerder gebruikte vaten) alomtegenwoordig. Gesmolten bruine suiker met heel veel vanille. Zachte bananensnoepjes en af en toe wat onrijpe groene banaan. De neus lijkt me iets minder scherp van de editie van 2013.

Water geeft me wat oranjebloesemwater en tropisch vruchtensap met een hoofdrol voor passievrucht. Een paar druppeltjes water zijn al voldoende (Onthoud dat de whisky gebotteld is op 43% alcohol en dus zo perfect drinkbaar is).

Smaak: De aanzet is eerder zoet. Een romig mondgevoel met een heerlijk fris en licht zuurtje. De houtsmaken komen nu erg sterk door met een hevige peperige twist en wat karamel of fudge.

Water maakt wat zoethout los en het tropische fruit keert terug. De peperige aroma's worden teruggeschroefd en sappige perziken dragen alleen maar toe tot het zoete festijn.

Afdronk: Zoethout en de restanten van het tropische fruit vormen een olie-achtig laagje in je mond. Naar het einde toe wordt hij een tikkeltje droger.

Benromach Organic 2008
Het officiële sample van Benromach Distillery


Prijs en beschikbaarheid: rond de €50 / £38  in speciaalzaken.

Benromach heeft (opnieuw) een schot in de roos met deze Organic. In plaats van het gros van de industrie te volgen, heeft Benromach besloten om hun klanten te belonen met volledige transparantie. Whisky's zonder kleurstoffen, koude filtering en mét een leeftijdsaanduiding. Of in dit geval, een vintage zoals in de wijnindustrie.

The Organic 2008 is over de hele lijn beter in balans dan de vorige editie. Een hoogst genietbare whisky die bewijst dat nieuwe eiken vaten knappe whisky's kunnen afleveren. Is hij de evenknie van de Benromach's vlaggenschip, de 10 jaar oude 100° proof? Nee, die blijft tot nader order de koning van het Benromach portfolio. Voor mij dan toch...



Bron en afbeelding: Benromach

Een sample van deze whisky werd opgestuurd door de mensen van Benromach. Proefnotities en mening over de whisky zijn, zoals altijd, van mij.

Reacties