Benromach Organic

Biologisch terrasje voor het diner


Benromach Organic was de eerste volledig organische single malt gecertificeerd door de UK Soil Association. De whisky voldeed aan rigoreuze standaarden op het vlak van graanbouw, distillatie en rijping. De distilleerderij kwam met deze ietwat aparte expressie voor de eerste keer in 2006 op de markt.

Een van de sleutelpunten was het gebruik van nieuwe (virgin in geek speak) eiken vaten. Iets dat nog steeds eerder een zeldzaamheid is in de Schotse whisky-industrie.

Identiteitskaart

  • Benromach Organic
  • Benromach Distillery (Gordon & Macphail), Forres, Speyside
  • NAS single malt
  • 43 % ABV
  • Gebotteld in 2013
  • Gerijpt op virgin oak vaten

Proefnotities

Kleur: Goud met een bruine tint. De benen op het glas zijn dik en traag.

Neus: De initiƫle neus is fris met een overvloed aan groene appel. Onmiskenbaar virgin oak. Hout en sparrenhars. De moutigheid van de jonge spirit is nog steeds aanwezig met munt en anijs. Muntthee met palmsuiker.
Met water wordt er zoetheid en hout in de mix gegooid. Ananas, karamel, mango en perzik. Een lichte hint van karton.

Smaak: Het smakenpalet heeft een uitstekende zoetzuur balans. Houtschaafsel en rookhout. Veel vegetale toetsen van groene tomaat. Een lichte en speelse textuur met een minimaal wolkje rook. Water geeft me spoortjes van anijs, eik en esdoornsiroop.

Finish: Zure snoepjes en rook leiden een peperige finale in met een toets van munt.
Benromach Organic
A UK Soil Association certified organic single malt
Pijs: €45 

Nieuwe eiken vaten zijn een verworven smaak. Het vroeg een paar drammetjes om er aan te wennen. Volharding is de sleutel. De zure accenten maken dit een uitstekende aperitiefwhisky.

Deze versie van Benromach Organic werd eerder dit jaar vervangen door een nieuwe 2008 Vintage Organic (met de vernieuwde verpakking). Volgende week neem ik de nieuwe versie onder de loep in een uitgebreide vergelijking.



Bron en afbeelding: Benromach

Reacties