Chapter 7 Miltonduff 2008


Een ouderwetse boerderij op een hete zomerdag



Deze Miltonduff is er eentje van vele “eerste keren” voor Chapter 7. Het is de eerste single cask botteling van een sherryvat, de grootste oplage tot nu toe (butts zijn eenmaal groter dan barrels of hogsheads) en de sterkste qua alcohol.


Miltonduff is een onderdeel van het Chivas portfolio en is een sleutelcomponent van de Ballantine’s blends. Mr. Ballantine’s himself, Alistar Cunningham, was ook de man achter de Lomond stills. Twee van deze werden gebruikt bij Miltonduff om de zeldzame Mosstowie whisky te distilleren. In 1981 werden de stills uit gebruik genomen en Mosstowie is nu een veel gezochte single malt.

Identiteitskaart

  •  Miltonduff, Elgin (Speyside)
  • Gebotteld door Chapter 7
  • 6 jaar oud
  • 65.1 % ABV
  • Gedistilleerd in 2008 - gebotteld in 2015
  • sherry butt #900109 | 662 flessen

Proefnotities


Kleur: Het sherryvat heeft zijn job gedaan. Zes jaar in het vat en de whisky heeft al een mooie glans van oud goud of koper. De whisky is olie-achtig en laat zéér trage benen achter op het glas. De voorbode van een romige textuur?

Neus: Grappa overal! Rozijnen zijn zeer aanwezig met een niet te versmaden vlezige invloed. Een bouillon gemaakt volgens de regels van de kunst of vleessaus met rozijnen. Dadels en vijgen gemengd met bierbostel (het restproduct van een bierbrouwerij) en de daarbij behorende boerderijachtige aroma’s. De whisky heeft tevens een licht notig karakter. Een verrassend zachte neus gezien zijn hoge alcoholgehalte. Vanille- en karamelsnoepjes. Bananenbeignets en ambachtelijk roomijs met banaan en chocolade.

Wees niet bang om een flink scheutje water toe te voegen. Gekarameliseerd en met chocolade bedruipte havermout. Sinaasappels, nootmuskaat en zoete appels.

Smaak: De alcohol krijgt nu eventjes het hoogste woord met een warm (zeg maar heet) en notig karakter. Nutella en échte chocopasta. Zoete maïs en granen. Het herinnert me zelfs een beetje aan een helaas verloren gegane Belgische pils uit mijn streek: Safir bier.

Het water geeft de whisky meer houterige accenten. Een sigarendoos met zwarte thee. Romige havermoutpap met kokosnoot en zoete appel.

Finish: Chocoladefondue met een scheutje cognac laat je achter met een warm gevoel in de mond. Anijs en biermout.


Dit is jong en heftig spul en mag gerust een extra labeltje “gevaarlijk” dragen met een alcoholpercentage van meer dan 65%. Verrassend zacht in de neus met een stevige body. Een mooie sherrygerijpte expressie van een minder bekende malt uit de Pernod-Ricard stal. Eentje die je transporteert naar een ouderwetse boerderij op een hete zomerdag.

De prijs is nog niet gekend maar ik verwacht dat deze whisky zeer binnenkort in de winkels zal belanden.


Een reviewsample werd opgestuurd door Chapter 7. Bedankt voor het staaltje, Selim!

Reacties