Benromach 10 jaar 100°proof

Een wereldkampioen bij de jonge zwaargewichten in de maak?

Benromach 10

De 10 jaar oude Benromach kreeg er vorig jaar in september een grote broer annex krachtpatser bij. De 100° proof is een versie met een hoger alcoholpercentage (daarom niet per se cask strength of vatsterkte) van 57%  van de veel geprezen 10 jaar oude single malt.

100° proof is een oude imperiale maat en heeft een rijke geschiedenis op zee. De term dateert uit de 16e eeuw toen sceptische zeebonken zekerheid wilden dat er niet geknoeid werd met hun dagelijkse portie rum. Ze bewezen de alcoholsterkte door een beetje buskruit met rum te mengen. Ontvlamde het mengsel, dan was de rum in orde. Indien niet, hadden de zeelui vast wat plezier met de vuisten...

Identiteitskaart

  • Benromach 10 100° proof
  • Benromach Distillery (Gordon & Macphail), Forres (Speyside)
  • Single malt 10 jaar oud
  • 57 % ABV

Proefnotities

Kleur: Diepe koperen kleur. Merkbaar donkerder dan de standaard 43° whisky. Misschien wat meer sherry in de samenstelling? Walsen laat snelle en dunne beentjes achter op het glas.

Neus: Pas gebrande, licht rokerige karamel en gebrande koffiebonen. Verrassend zacht in de neus. Verse vanillestokjes en geschroeid hout. Bijenwas om meubels te poetsen. Dit is de "vuile" sherrystijl zoals je hem vindt bij sommige Bunnahabhain whisky's in hun vroege twintiger jaren. Er zit overduidelijk wat PX sherry in de samenstelling. Spek met honing op de barbecue. Anijs en in suiker gekonfijte sinaasappel.

Met water kom je terecht in een stoffige slaapkamer in koloniale stijl waar de meid zich ooit iets teveel liet gaan met meubelboenwas. Sporen van houtskool en potloden met grafiet.

Smaak: Rustig aan als je van het glas nipt. De alcohol heeft heel even het hoogste woord. Zoete chilisaus en romige karamel. Zoet en toch spicy genoeg om alles in balans te houden. Gember en tamarinde. Peperkoek met een wolkje rook en mueslirepen met chocolade. Zwarte anijssnoeppen en dadels.

Water zorgt voor een licht bittere start om vervolgens opnieuw om te slaan naar het zoete kwadrant. Rood fruit, pruimen en chili's met honing.

Finish: Gesuikerde sinaasappels en donkere chocolade met rozijnen. Kermisappels oftewel pomme d'amour. Een mooie warme en lange finish.

Wees niet bang om een scheutje water toe te voegen!


Prijs: ongeveer €63 / £44

Door het alcoholpercentage op te schroeven, creëerde Benromach een potentiële wereldkampioen bij de jonge zwaargewichten in de categorie "Twaalf jaar en jonger". 100° proof is misschien iets uitdagender dan de standaardversie, maar de whisky biedt zoveel meer plezier als je zelf graag experimenteert met water. Iedere keer dat je een whisky inschenkt, zal hij een beetje anders zijn afhankelijk van je gemoedstoestand en de hoeveelheid water die je toegevoegd hebt.

Dit is de Benromach die me een fan maakte. De gewone 10 jaar oude stond al hoog aangeschreven maar deze verslaat hem met sprekend gemak. Mijn favoriet tot nu toe. Volgende week kan ik de nieuwe 15-jaar oude en een 2004 Peat Smoke besnuffelen en proeven.




Afbeelding: Benromach

Reacties