Benromach 10

Benromach 10

Een postmodern klassiek kunstwerkje


Toen Gordon & Macphail in 1993 de verwaarloosde Speyside distilleerderij Benromach opkocht, wisten veel kenners al dat er iets heel goed in de maak was. Twintig jaar later heeft het merk een top-of-mind naamsbekendheid bereikt bij whisky geeks. Velen beschrijven Benromach als een ouderwetse Speyside whisky zoals ze gemaakt werden in de jaren zestig.

De 10 jaar oude Benromach is het eerste resultaat van Gordon & Macphails ambitieuze plan. Het was een mijlpaal voor de distilleerderij en een hoeksteen voor het productgamma. De whisky bestaat voor 80%  uit spirit gerijpt in bourbonvaten en 20% gerijpt in sherryvaten. Na 9 jaar worden de whisky's 'gehuwd' en rijpen ze nog 12 maand verder in sherryvaten.


Identiteitskaart

  • Benromach 10 (2013)
  • Benromach Distillery (Gordon & Macphail), Forres (Speyside)
  • Single malt 10 jaar oud
  • 43 % alcohol

Proefnotities

Kleur: Een klassieke whisky met een natuurlijke kleur van oud goud die dunne en snelle benen achterlaat op het glas.

Neus: Karamel en een miniem klein wolkje rook van getoaste eik. Na een paar seconden vindt er een explosie van banaan plaats. Wat walnoten en gezoet appelsap. Rijpe druiven vol suiker.

Water lijkt niet erg veel toe te voegen aan de whisky. En met 43% alcohol is hij sowieso perfect drinkbaar. Voeg een paar druppeltjes gekoeld water toe of helemaal niets. De keuze is aan jou.

Smaak: De aanzet is zoet met een scherp randje. Boterbabbelaars of babbelutten, karamel en bruine suiker. Een kleine zure toets van Haribo gummibeertjes. Vleugjes chocolade en rook komen zachtjes bovendrijven. Een heerlijke reep chocolade met noten en gedroogd rood fruit.

De rook en getoaste eik komen meer naar voor met een paar druppels water. Karamel geïnfuseerd met vanille en een hint van bittere eik. Een whisky die mooi in balans is met een constante afwisseling van smaken.

Finish: Een lichtjes drogende en lange afdronk met een frisse toets van munt.

Benromach 10 small bottle


Prijs: Minder dan €50 / £ 38.  De Benromach 10 kreeg vorig jaar een complete (puur esthetische) make-over. De kans dat je deze versie nog vindt, is eerder klein. Tenzij je, net als ik, nog een triple pack gevonden hebt met de 10 jaar oude whisky, een Organic en een 2004 Peat Smoke expressie.

Dit is wel heel makkelijk. Haal een fles in huis, plain and simple. Dit is een uitstekende vertegenwoordiger van de Speyside whiskystijl. Als je van plan bent om slechts één whisky van elke Schotse regio in huis te halen, dan is dit de Speysidewhisky die je moet hebben. Ik kan niet bevestigen of dit inderdaad whisky is zoals hij in de legendarische jaren zestig gemaakt werd, maar ik geloof het graag.

Volgende week zet ik deze naast de "nieuwe" versie van 2014.

ATD whisky recensie Benromach 10


Bron: 1001 whisky's die je geproefd moet hebben (originele titel: 1001 whiskies you must try before you die, ed. Dominc Roskrow)

Reacties