Benromach 15


Benromach 15

Alles wat goed is aan Benromach + 5.


De 15 jaar oude Benromach is de nieuwe leerling in het klasje van deze Speyside single malt.

Ewen Mackintosh, COO of Gordon & Macphail, noemt het  "een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf". Deze whisky is een eerbetoon aan de klassieke Speyside malts van voor de jaren zestig. Whisky die elke whiskygeek het water in de mond doet krijgen dus...

Identiteitskaart



  • Benromach 15 (distillery sample)

  • Benromach Distillery (Gordon & Macphail), Forres (Speyside)

  • Single malt 15 jaar oud

  • 43 % ABV

Proefnotities


Kleur: Donker goud met een amberkleurige tint, een stuk donkerder dan de 10yo, met een olieachtige look & feel. De whisky laat dunne en snelle benen achter op het glas.

Neus: Onmiskenbaar houtschors en geschroeide eik. Zoete sherrytoetsen van rozijnen en gekonfijte sinaasappel. Een ietwat stoffige neus met heerlijke melkchocolade. Passievruchten, mango en after-eight koekjes.

Met water krijg ik nog meer Pedro Ximenez sherry en Madeira cake. Chocolademelk met kaneel en slagroom. Sinaasappellimonade, Orangina om precies te zijn, en Pim's koekjes met sinaasappel en donkere chocolade.

Smaak: Romige perzikensorbet met een snuifje peper. Het atelier van een schrijnwerker en een lederen zetel. Bittere zeste en zoet sap van een bloedsinaasappel. Botercake met vanille en gekonfijte gember.

Met water zijn het opnieuw sinaasappel en chocolade die de dienst uitmaken. Bittere koffiebonen en zachte kruiden van peperkoek en zoethout.

Finish: Bananenijs met chocoladevlokken. Een lange en zoete finish.
Benromach 15

Prijs: €68 / £48

De 15-jarige Benromach staat duidelijk een trapje hoger dan de 10-jarige. Meer sherry, meer balans, meer afdronk. De mensen van Gordon & Macphail namen alles wat goed is aan Benromach en lieten het 5 jaar langer rijpen in kwaliteitsvaten. Is dit de vooroorlogse Speyside whiskystijl die ze beloven? Ik laat iets weten als ik eindelijk mijn handen leg op een sample uit die periode...


Bron en afbeeldingen: Benromach

Een sample van deze whisky werd opgestuurd door de mensen van Benromach. Proefnotities en mening over de whisky zijn, zoals altijd, van mij.






Reacties