Murray McDavid's eerste Tweet Tasting "The Art of Maturation"

Murray McDavid logo
Murray McDavid is een onafhankelijke bottelaar van single malt whisky's. Het bedrijf werd opgestart in 1996 door een aantal oude bekenden. Twee waren de latere redders van Bruichladdich: Mark Reynier en Simon Coughlin. De derde, Gordon Wright, was een voormalig directeur van Springbank. Murray McDavid werd vernoemd naar de grootouders van Mark Reynier, Harriet Murray and Jock McDavid.



Gisterenavond stond de eerste Tweet Tasting voor Murray McDavid op het programma. De bottelaar is in de eerste plaats gekend om technieken uit de wijnwereld (small batches in plaats van single casks om een consistente kwaliteit te kunnen garanderen) en zijn legendarische Leapfrog bottelingen. Ik geef je even om de distilleerderij te achterhalen...

Ik moet toegeven, dit is een bottelaar die ik een beetje uit het oog was verloren tot vandaag. Murray McDavid stelde niet minder dan zes nieuwe bottelingen voor. De twee die alvast in het oog springen zijn een 1991 Glen Scotia en een 1978 Bunnahabhain. Eens kijken wat voor vlees ze bij Murray McDavid in de kuip hebben.

The Art of Maturation

Murray McDavid maakte naam in de whisky wereld door gebruik te maken van finishes op wijnvaten. Louter op het zicht lijkt er alvast één te zijn die deelnam aan hun Additional Cask Enhancement (ACE) programma. Kan je hem spotten op de foto?

Murray McDavid Tweet Tasting 2015
De line-up voor een avond met Murray McDavid

Benchmark Glen Scotia 1991

Glen Scotia is een van de overlevende distilleerders uit de Campbeltown regio. Gelukkig maar want hun verhaal is er eentje van veelvuldig wisselen van eigenaar en tijdelijke sluitingen. In 2014 verkocht Sandy Bulloch het bedrijf samen met Loch Lomond Distillery aan Exponent Private Equity. Het merk ondergaat heel wat veranderingen op dit moment. Onafhankelijke bottelaars bottelen soms uitstekende single casks van Glen Scotia.

24 jaar oud, 46% ABV, natuurlijke kleur, non-chill filtered, 1 jaar finishing op Bourgogne vat (ACEd)

Kleur: Helder oranje. Dikke trage benen op het glas.
Nose: Elixir d'Anvers (een zoete likeur met een oude vrouwenimago). Venkel en rozijnen. Een toets van Bonnezeaux wijn. Sinaasappel geweekt in Cointreau. Gedroogde abrikozen en kaneel. Druiven en kersen.
Met water: Nog meer zoetheid. Blind zou ik deze met een rum durven verwisselen. Gesmolten bruine suiker en karamelflan.
Smaak: Zoet, bijna Coca-Cola-achtig zoet. Licht en speels in de mond. Volle sinaasappelsmaken. Doet me wat denken aan de zoete Dornfelder wijnen uit de Duitse Moezelstreek. Cuba Libre of rum-cola met waterkers voor extra pit.
Met water: De karamelflan komt er nu echt door. Bruine suiker en vanillezaadjes. Wat bittere eik die op het toneel verschijnt.
Finish: Vrij droge afdronk. Eucalyptus en Angostura bitters.

Mystery Malt 1992

Wat kan een mens zeggen over een mystery malt? Het enige wat geweten is, is dat hij gedistilleerd is in 1992. Het flesje uit mijn sample pack werd echter op magische wijze veranderd in een tweede The Vatting. 

Mission Gold Bunnahabhain 1978

Bunnahabhain is een van de acht actieve distilleerderijen op Islay en is gekend om zijn ongeturfde whisky. Ze produceren echter, in beperkte mate, ook een klassieke Islay whisky met turf. Onafhankelijke bottelaars (en ikzelf) hebben een zwak voor de zware sherrystijl met een vuil en geturfd kantje. Bovendien wordt dit mijn eerste whisky uit de jaren 70. 

50% ABV, natuurlijke kleur, non-chill filtered, port pipe finish

Kleur: Diep koper. Laat een olielaagje achter op het glas.
Neus: Bijenwas en oude porto of madeirawijn. Een vleugje wierook. Munt, eucalyptus, een takje zoethout en steranijs. Zoete nougat en kersen.
Met water: Een beetje muskparfum en houterige tannines.
Smaak: Oude Madeira en houtsmaken. Appel en tabaksbladeren. Musk en een toets van nootmuskaat. Veel donkere cacao en kersenlikeur. Een krachtige rode porto (niet echt een verrassing), maar met een ingehouden zoetheid.
Finish: Nootmuskaat en porto. Ouderwetse pijptabak en eucalyptus.

Select Grain Loch Lomond 1996

Loch Lomond is een Highlands distilleerderij die zowel malt als grain whisky produceert. Naast Loch Lomond brengen ze ook Inchmussin op de markt. Het merk zelf verwierf bekendheid als de favoriete drank van kapitein Haddock in de Avonturen van Kuifje.

18 jaar oud, Amerikaanse eik (refill), 46% ABV, natuurlijke kleur, non-chill filtered

Kleur: Vaal geel. Dunne en snelle benen.
Neus: Een blik tropische vruchten: Ananas, perziken en maraschino kersen. Verse knapperige broodkorst en kokosnoot. Broodpudding en walnoten. Passoã likeur met passievrucht. Sojamelk en nail polish remover.
Met water: Ietwat rubberig. Een parfumwinkel en heel veel vanille. Vanillepudding.
Smaak: Broodpudding met appel. Broodkorst. Een toets van fino sherry (ook al kan dit eigenlijk niet) maar dan minder droog.
Met water: Vanille en kokosroom. Amandelmelk en chocolade.
Finish: Noten en kokosnoot. Een lange maar zachte nasmaak met wat rabarber op de achtergrond.

The Vatting Westport 1989

Westport is eigenlijk geen distilleerderij. Je zal ze niet op kaarten of in boeken zien opduiken maar haar herkomst is geen echt geheim. Dit is een Glenmorangie in vermomming met een paar theelepels Glen Moray. Technisch gezien is dit dus geen single malt meer maar een vatted of blended malt. Daardoor kan een bottelaar dit vat ook nooit als Glenmorangie verkopen. 

17 jaar oud, sherry butt, 46% ABV, natuurlijke kleur, un-chill filtered

Kleur: Strogele whisky. Trage benen blijven achter na het walsen.
Neus: Eerste indrukken van meloen, druiven en honing. Rijpe bananen of zelfs bananensoep (Een tomatensoep met gepureerde rijpe bananen. Een trauma uit mijn jeugd.). Courgettes en brak water. Provençaalse saus met héél veel tijm. Salade van pompelmoes.
Met water: Weinig veranderingen. Iets meer vegetaal en een snuifje peper.
Smaak: Romige honing en bloemennectar. Peren op siroop. Zoet op de tong, bitter bij het doorslikken. Vijgen en kiwi. Citroenschil en donkere cacao.
Met water: De peper is nu duidelijk aanwezig. Witte chocolade en nat karton.
Finish: Een zoete kleverige finish met een beetje bitterheid van hout en harde kiwi. Wat gezouten popcorn.

Crafted Blend 2003

Een blend met 30% malt whisky uit 2003 en gerijpt op sherry butts (een vat van 500 liter). 

Blend, 12 jaar oud, 30% malt whisky, sherry butt, 46% ABV, natuurlijke kleur, non-chill filtered

Kleur: Goudgeel. Trage benen op het glas.
Neus: Veel citrusfruit bij de start. Citroen en sinaasappel. Zoete jeneverbessen. De whisky prikt best in de neus. Marmelade met sinaasappelschil. Moutig lambiek bier en maanzaadjes.
Met water: Sulfer van lucifers. Kamperfoelie en rozenhout. Harde snoepjes met sinaassmaak. Een nat zandstrand met zoute zeelucht en schelpen.
Smaak: Zoet van bij de start. Citrussnoepjes en sinaasappelsap. Perziken uit blik. Rode en groene Engelse wijngommetjes. Biscuit met sesamzaad, maanzaad en gebakken banaan.
Met water: Nog meer zoetheid en sinaasappelzeste.
Finish: Engelse wijngommetjes en banaan. Een bijna knapperige nasmaak.


De proefsessie

Dit was een behoorlijk aardige selectie van het team bij Murray McDavid. De hoogtepunten van de avond waren zonder twijfel de Glen Scotia met bourgogne finish, de Loch Lomond en (natuurlijk) de 1978 Bunnahabhain.

De volgorde waarin de whisky's werden geproefd was dezelfde als deze van de proefnotities hierboven. De meesten onder ons zouden de Glen Scotia en Bunnahabhain waarschijnlijk op het einde gezet hebben. Een beetje ongewoon maar het werkte wel. De Crafted Blend stond, zelfs als laatste whisky van de avond, behoorlijk zijn mannetje en kan een uitstekende waar-voor-je-geld whisky worden.

Alle whisky's worden binnenkort gebotteld. Prijzen zijn echter nog niet beschikbaar. Van zodra ik er meer over weet, voeg ik ze toe aan de reviews!

De volgende keer zou ik (mijn bescheiden mening) de sessie beperken tot vier whisky's. Een aantal van de tasters kregen naar het einde toe last van "tongmoeheid". Anyway, knap werk van Murray McDavid en Dean Jode om de avond op poten te zetten. De doodles waren altijd wel goed voor een glimlach op de lippen én een aantal waren wel héél goed, met name die van Ansgar en Franck.


#murraymcdavid Tweets




Reacties