Benromach Peat Smoke 2004

Benromach Peat Smoke 2004

Van alle markten thuis


Met Peat Smoke ben ik aan mijn laatste Benromach toe. Geturfde whisky's worden slechts in beperkte mate geproduceerd bij Benromach en krijgen sinds een jaar of twee een vintage mee. Ze zijn relatief jong (gemiddeld 8 à 9 jaar) en redelijk geturfd.


Het ppm-gehalte gaat jaarlijks de hoogte in. De 2004 versie klokte af op 53ppm, de 2005 versie zelfs op 67ppm. Benieuwd of Islay concurrentie krijgt?

Identiteitskaart

  • Benromach Peat Smoke
  • Benromach Distillery (Gordon & Macphail), Forres (Speyside)
  • Single malt 8 of 9 jaar oud
  • Gedistilleerd in 2004, gebotteld in 2013.
  • Turfgehalte: 53ppm
  • Alcohol: 46 % ABV

Proefnotities

Kleur: Peat Smoke is qua kleur de minst intense van alles wat de vorige weken de revue passeerde. Er worden enkel first-fill bourbon barrels gebruikt en dat zie je aan de strogele kleur.

Neus: De geur van nat stro en rijpe pruimen zijn alvast veelbelovend. Verderop: gele appels, kokosnootbriketten en heidebloemen. En het geheel wordt mooi omarmd door een dun laagje turfrook en frisse citrus. Pompelmoes met gebrande suiker en een ietwat ongewone combinatie van plakkaatverf en vanille.

Met water is de rook meer uitgesproken. Kokosnoot en rozijnenbrood met gerookte ham. Karamelsnoepjes met citrusaroma.

Smaak: In de mond krijg je een explosie van zoet fruit. Gele appels, gedroogde abrikozen, banaan op de barbecue met vanillecrème. Romig in de mond en warm op de tong. Met dank aan de witte geroosterde peper.

Water is op zich niet nodig. De aroma's van zoet fruit en peper blijven het smakenpalet beheersen. De enige toevoeging die ik kan doen zijn bananensnoepjes en gele kiwi.

Finish: Een droogzoete afdronk met bananencrème en vanille.

Benromach Peat Smoke 2004 - A Tasty Dram


Prijs: €48 / £38

Peat Smoke 2004 tapt duidelijk uit een ander vaatje dan de Organic en 10yo van Benromach. Ondanks het turfgehalte van 53ppm blijft de whisky zeer beschaafd. Dit is allerminst een turfbeest zoals Ardbeg en Kilchoman (die trouwens ook beweren rond de 50ppm te zitten voor hun standaardwhisky's). Het rokerige is zelfs een beetje verlegen en laat genoeg van het traditionele Speysidekarakter door.

Dit is een uiterst leuke Speysider met een gerookt kantje en een serieuze kanshebber om een tweede basisspeler van team Benromach in de kast te worden. Benromach toont dat ze met de Organic en deze Peat Smoke van alle markten thuis zijn.

Benromach Peat Smoke 2004 - A Tasty Dram


Bron en afbeeldingen: Benromach

Reacties