Ilegal Mezcal Joven

Ilegal Joven espadin mezcal

Een Mexicaanse gezel voor Thai food


Ilegal mezcal is een merk met een sappig verhaal. John Rexer importeerde - of moeten we eerder zeggen - smokkelde mezcal vanuit Oaxaca naar Guatemala voor zijn bar Café No Se. De klandestiene bar was welbekend bij schrijvers, muzikanten en artiesten.

Het merk is nu volledig legaal maar heeft nog steeds het uitzicht van een gesmokkeld product (alhoewel de kleine details op het tegendeel wijzen). Ilegal gebruikt enkel de espadin variëteit en de agava spirit wordt tweemaal gedistilleerd door een mezcalero van de vierde generatie, Eric Hernandez.

Fun Fact: Ilegal verkoopt momenteel "Donald eres un pendejo" T-shirts. Twee keer raden welke Donald ze viseren...

Identiteitskaart

  • Ilegal Joven
  • 100% espadin agave
  • Blanco / ongerijpte spirit
  • 40 % ABV

Proefnotities

Kleur Joven betekent jong, dus dit is een jong, wit en dus ongerijpt agavedistillaat. Walsen laat snelle en dunne benen achter op het glas.

Neus: Deze mezcal toont aan waarom dit een malternatief voor licht geturfde whisky kan zijn. De Joven heeft een bijna Laphroaigiaanse neus met TCP ontsmettingsmiddel maar dan een pak minder rokerig. Heel veel agave en onrijpe groene banaan. Kafirlimoen of gedroogd citroengras. De neus blijft vrij gesloten en een druppeltje water kan wonderen doen. In de verte duikt wat sweet basil en gepeperde biefstuk op.

Smaak: De rook is meer prominent aanwezig nu. Een mix van kokosnoot en houtskool. Ilegal Joven is vrij droog in de mond met een mineralig kantje. Zoete cactus (zoals cactusjenever maar dan zonder alle toegevoegde suikers en zoetstoffen), stro en gembermarmelade. Sigarettenas en mosterdzaad.

Finish: Peperige rook die je mond zo droog maakt als een Mexicaanse woestijn. Een mengeling van gekookte agave en zand afgekruid met szechuan peperkorrels.

Mezcal Ilegal Joven


Prijs: €47 / £34 (Master of Malt)

Ilegal Mezcal kan voor de marketing terugvallen op een leuk verhaal van een smokkelende barman voor zijn cultbar. Het nu volledig legale merk mikt hiermee op een jonger, rebels publiek. Joven is een zeer fijne mezcal maar mocht gerust met een hoger alcoholpercentage gebotteld worden. Ten opzichte van de Marca Negra is hij nogal verlegen of zelfs wat slapjes. Aan de andere kant maakt hem dat net meer toegankelijker voor nieuwkomers in deze wereld van Mexicaanse distillaten.

Het is een 50cl fles dus het is zeker niet de goedkoopste maar ook niet de duurste mezcal en zeker de moeite waard om eens te proberen.


Mezcal Ilegal Joven espadin


Bron en afbeelding: Ilegal Mezcal

Bedankt voor het sample Sjoerd!

Reacties