Marca Negra Espadin Mezcal

De worm is uit de fles!
Marca Negra Espadin


Mezcal is een van die drankjes die ik al langer wou proberen. Het boek Distilled van Neil Ridley en een aantal artikels van fervente whiskybloggers over deze rokerige Mexicaanse spirit deden mijn nieuwsgierigheid alleen maar toenemen.

Na een tweet en een paar privéberichten met Sjoerd van Maltfascination besloten we om een fles Marca Negra Espadin te delen.

Nu, wat is mezcal precies? Het is een Mexicaanse korte drank die nauw verwant is met tequila. Alle tequila is in principe mezcal. Tequila is echter aan strengere regels gebonden. Zo mag enkel blauwe agave gebruikt worden en mag enkel de spirit uit de regio rond Jalisco de naam tequila dragen. Mezcal wordt voornamelijk gemaakt in de zuidelijkere regio Oaxaca en nagenoeg elke agavevariant kan gebruikt worden. Espadin agave is veruit de meest gebruikte soort.


Identiteitskaart

  • Mezcal Marca Negra
  • 100% agave Espadin 
  • San Luis Del Rio, Oaxaca (Mexico)
  • 51,3% ABV
  • Batch MJ18-14 | Fles 911/1500

Proefnotities

Kleur: Dit is een witte spirit of, in tequilatermen, blanco. Dit is een 100% agave product en heeft een olie-achtige textuur die bijna aan het glas kleeft.

Neus: Frisse kruiden met veel zoetzure toetsen. Een mooie dosis rokerigheid, limoen, vanille en pompelmoes. Natte peperkorrels op de barbecue. Houtlijn en avocado. Rietsuikerstroop gemixt met munt en eucalyptus. Een soort groene kruidenzeep weliswaar op een aangename manier. Venkel en komijnzaadjes. Een scheutje water maakt houtbeits los.

Smaak: Een peperige siroop geïnfuseerd met zoete rook en limoensap. Rietsuiker en heel veel fruitige citrustoetsen. Roze pompelmoes en agavesiroop. Zoete zeekraal.

Finish: Een droge kruidige afdronk met een rokerige punch en een lange warme nagloed.

mezcal Marca Negra Espadin
Een mooie fles en dito label, geen vreemde insecten binnen en 50% alcohol.
Hier kan niets mis mee zijn!


Prijs: schommelt tussen €55 en €75.  Google en shop verstandig.

Mezcal is allesbehalve een eenvoudig of makkelijk drankje. Mijn eerste slokjes waren veeleer "hmmm" dan "wauw!". Maar eens je de smaak te pakken hebt, is dit een mooi alternatief voor rokerige whisky's. Wees geduldig en oordeel niet na slechts één keertje proeven (trouwens een goed advies voor alles wat eet- of drinkbaar is).

Deze fles werd bij mij al gemarkeerd als een blijvertje in de barkast. Het is trouwens een perfecte basis voor een Oaxaca Old Fashioned.

Sjoerd, bedankt om me mezcal (een beetje) te leren kennen en de fles te delen!

Marca Negra EspadinBron: Distilled door Neil Ridley & Joel Harrison

Reacties