Nieuws: East meets West met Bowmore Mizunara finish

Bowmore is eigendom van het Japanse Suntory (ondertussen Beam-Suntory) sinds de jaren negentig. Vandaag zien we het eerste tastbare resultaat van een samenwerking tussen de Oude Dame van Islay en de Japanse grootmeesters van Suntory.

In juni dook er al een eerste proeflabel van de langverwachte Bowmore Mizunara finish (Japanse inlandse eik - Quercus aliena)  op. De meningen over het label zelf waren behoorlijk eenduidig: Mooi was anders. En zie, Bowmore heeft dit blijkbaar opgevangen want het definitieve product ziet er gelukkig helemaal anders uit.


Voor
Na


Gisterenavond stelde Bowmore eindelijk hun Mizunara whisky voor in het Royal Greenwich Observatory in Londen. Dat het een gelimiteerde uitgave van 2.000 flessen betrof, wisten we al. Er wordt gefluisterd dat whisky gedistilleerd werd in de jaren negentig. Dat zou hem dus ergens tussen 16 en 23 jaar oud maken. Het alcoholgehalte bedraagt 53.9% ABV. Het is dus vrijwel zeker dat de whisky op vatsterkte gebotteld is.

Bowmore Mizunara
Foto: Whisky for everyone

Mizunaravaten zijn vrij schaars. Suntory maakt er elk jaar slechts een 100-tal. Dankzij het Beam-Suntory concern kon Bowmore op ongeveer 10 vaten beslag leggen om hun Islay whisky te finishen. De voordelen van een internationale samenwerking...

De aroma's zouden een heerlijke mix zijn van turfrook, kruiden, vanille en citrusfruit  in combinatie met sandelhout en rozenbloesems..Dat is althans wat de binnenzijde van de verpakking ons leert.

Rest ons nog één onderdeeltje van de whisky: de prijs. Ga gerust even zitten want dit beestje moet - tromgeroffel ! - £750  £650 of net geen €1000 gaan kosten. Niet min voor een whisky waarvan we alleen maar kunnen hopen dat hij 20 jaar of ouder is. Ter vergelijking: de "gewone" Bowmore 25 kost ongeveer €300. Dat op zich is al veel geld, maar het is nu eenmaal de marktprijs.

Daarmee sluit Bowmore de modale whiskyfan uit en zal dit goedje dus enkel voor de happy few en investeerders/verzamelaars met een mooie beurs voorbehouden zijn. Ik ben alvast benieuwd of de 2000 flessen de deur zullen uitvliegen.

Wil Bowmore hiermee een graantje van het Japanse whiskysucces meepikken of de gigantische whiskyzeepbel nog verder opblazen? Tijd zal het uitwijzen.

Enfin, u en ik kunnen nog eens genieten van de prachtige opwarmertjes die Bowmore op ons losliet met een betaalbare Tempest Batch of Hakushu Bourbon.






Info en afbeeldingen: Bowmore

Reacties