Vestal Appelation Kaszebe 2010 Vintage

Vestal Kaszebe Vintage 2010

V for Vodka


Vodka (of wodka) is zonder twijfel het eerste gedestilleerd drankje waarmee mensen kennismaken. Het is het perfecte mixdrankje met een vrij neutrale smaak. Van de bekende Screwdriver tot de Vodka Martini, allemaal hebben ze alles te danken aan de pure spirit van vodka.

In tegenstelling tot de meeste destillaten kan vodka van nagenoeg alle landbouwproducten gemaakt worden. Granen en aardappelen zijn het meest courant, maar ook druiven en vreemdere producten zoals kaas kunnen omgetoverd worden in vodka.

De wieg van Vestal Vodka staat - hoe kan het ook anders - in Polen. Vader John en zoon William Borrel zorgen ervoor dat het concept terroir centraal staat bij Vestal. Dit doen ze door zowel het vermelden van het jaartal als het leggen van de focus op het product én dus slechts éénmaal te destilleren in plaats van te kiezen voor de zuiverheid van de vodka. De Kaszebe vodka wordt gemaakt uit aardappelen geteeld in de zandgronden van Kasjoebië in het noorden van Polen.Identiteitskaart

  • Appelation Kaszebe
  • Vintage 2010
  • Vineta aardappel uit Kasjoebië (Polen)
  • 40 % ABV

Proefnotities

Kleur: Een klassieke heldere witte spirit.

Neus: Dit ligt mijlenver van de Smirnoffs en Eristoffs van deze wereld. Amandel en vanillezaadjes. Overvloedige melkchocolade en kersen. Aangenaam zacht en zoet met zeer weinig alcoholprikkel. Kruiden uit het Midden-Oosten en bloemen. Misschien zelfs wat rabarber. En aardappel, maar dat is niet echt een verrassing, toch?

Smaak: Romige melkchocolade met een spicy kantje. Blauwe bessen besprenkeld met cacaopoeder. Zwarte peper, munt en wat peterselie in de verte.

Finish: Er blijft verbazend veel chocolade plakken in de mond. Vanillepudding. Dit zou wel eens perfect bij het dessert kunnen passen.

ATD review Vestal Vodka Kaszebe 2010


Prijs: £63  / €88 (bij Master of Malt)
De 2013 Vintage kost ongeveer £31 of €41 bij The Whisky Exchange.

Vestal gaat een beetje tegen de stroom in van pure onpersoonlijke vodkas met hun eenmalig gedestilleerde vodka van een welbepaalde aardappelvariëteit. Dit is spirit met karakter en heeft niets meer te maken met de vodka waar ik zo gek van was in mijn twintigerjaren. Perfect drinkbaar op kamertemperatuur, meer dan waarschijnlijk briljant als cocktailingrediënt.

Ik wil een fles voor de barkast,  migiem (pronto in Pools)

Bron en afbeelding: Vestal Vodka

Bedankt voor het sample Sjoerd!

Reacties