Blend something famous met The Famous Grouse

The Famous Grouse liet Brussel deze week kennismaken met de kunst (of wetenschap) van het blenden. Global Brand Ambassador Lucy Whitehall stond klaar om een groepje van 8 bloggers, waaronder uw trouwe dienaar, eerst doorheen het Famous Grouse gamma te gidsen. Daarna was het tijd voor het echte werk: zelf een blended whisky samenstellen met zorgvuldig uitgekozen whisky's.



Na een korte babbel met Bart van Nullam Microwaveum en Stefaan van Whisky with friends onder het genot van een The Famous and Ginger en een behoorlijke schotel heerlijke broodjes kon deel 1 van de avond starten.

Lucy gidste de deelnemers doorheen het kijken, ruiken, proeven en nagenieten van elke whisky. Zo had ze enkele leuke tips voor het ruiken. Volgens haar kan je de alcohol die uit het glas opstijgt letterlijk wegblazen om dan pas langzaam dichterbij te komen met je neus. Ook is zij ervan overtuigd dat als je het glas schuin houdt, je bovenaan de lichtere geuren zoals bloemen en citrus zal waarnemen. De zwaardere aroma's zoals turf blijven eerder onderaan hangen.

Lucy Whitehall, Global Brand Ambassador bij The Famous Grouse


Ook voor de finish had ze enkele leuke romantische associaties. Een korte finish is voor haar een "Cheerio, goodbye!" en een medium finish eerder een "kiss on the cheek". Wat een lange finish dan is, laat ik aan je verbeelding over.

Een fameuze proeverij

Elke whisky werd vergezeld van twee kleine gerechtjes. En daarmee werd de toon van de avond gezet. Lucy bleek een onvervalste foodie te zijn. Bij elke whisky had ze wel een aantal bijkomende foodpairing tips.


The Famouse Grouse, 40% ABV

The Famous Grouse is de best verkochte blend in Schotland en nummer twee in het Verenigd Koninkrijk. Hij is vernoemd naar de moerassneeuwhoen, de nationale vogel van Schotland.

Neus: De  North British signatuur is duidelijk aanwezig. Graankoekjes met stukjes appel en af en toe een vleugje bloemen.
Smaak: Opnieuw graankoekjes. Vrij romig in de mond. Een vleugje kruiden en peper overgoten met honing.
Finish: De honing blijft in de mond plakken maar wordt geremonteerd met een flinke dosis peper.

De whisky valt uitstekend te combineren met kazen zoals Brie of Cheddar.


Trivia: Voor de whisky gebotteld wordt, zal er maar liefst 8.000 keer geroken zijn door de Master Blender en zijn team.

The Black Grouse, 40% ABV

Het korhoen is een vogelsoort die met uitsterven is bedreigd. Edrington ging een samenwerkingsverband aan met de Royal Society for the Protection of Bird. Per verkochte fles van the Black Grouse gaat 50 pence naar een programma om de korhoenpopulatie in stand te houden.

Neus: Een pak robuuster. Rokerig en zoet met wat eikinvloeden.
Smaak: Honing, karamel en kruiden verpakt in een jasje van turfrook.
Finish: De afdronk zit vol peper, vanille en donkere chocolade met wat rook.

The Black Grouse is een uitstekende match bij donkere chocolade (70% of meer) of chocolade met chili. Ook zalm is een mooie match voor de licht rokerige blend.

The Naked Grouse, 40% ABV


Met The Naked Grouse gooit Edrington het over een totaal andere boeg. Bij deze blended malt staat Oloroso sherry centraal. De gegraveerde fles, houten stopper en vogelpoot op de bodem van de fles maken het premiumplaatje compleet.

Neus: Perziken op suikerstroop, abrikozen, kersen en rozijnen.
Smaak: Typisch Britse Christmaspudding met gedroogd fruit en rozijnen.
Finish: "A kiss on the cheeck" met rozijnen en chocolade.

De rijke sherrytoetsen zijn bijzonder geschikt om gecombineerd te worden met een coulis van rood fruit en chocolademousse.


Tussen het proeven door vertelde Lucy honderduit over haar werk voor The Famous Grouse experience en kregen de deelnemers de kans om de gebruikte graansoorten - gemoute gerst, gerookte gerst en maïs - en new make uit elke destilleerderij van Edrington te ruiken. Wat rook die zwaar geturfde new make heerlijk! Ook kregen we 4 zeer verschillende 7yo Glenrothes onder de neus geschoven om de gebruikte vaten - van bleke refill bourbon tot heerlijke Oloroso sherryvaten - in de verf te zetten.


Blending something tasty & famous

Het blenden gebeurde niet op basis van de whisky's uit het Edrington portfolio, wel op basis van 6 smaakprofielen: Grain, Vanilla Creamy, Citrus Fruity, Medium Peat, Fragrant en Spicy. Na wat vissen en gissen bleken een aantal samples toch bekende whisky's te zijn. Zo was Fragrant een Glenrothes Alba Reserve en Spicy een Macallan Amber. En die Medium Peat zou best wel uit de stal van Highland Park kunnen komen...Maar sjjjjt, dit heb je niet van mij!

Een blend samenstellen vraag enig precisiewerk en de juiste tools


Vooraleer we ons op het blenden zelf konden storten kregen we een aantal richtlijnen mee. Zo was het belangrijk om niet meer dan 60 ml. grain whisky te gebruiken en nog belangrijker om niet te overdrijven met het flesje geturfde whisky. Tenzij je een turfbommetje wou maken natuurlijk.

Na een paar kleine testpogingen besloot ik om voor iets licht en fruitig te gaan. 

Mijn recept

  • 50 ml. grain
  • 40 ml. fragrant
  • 30 ml. citrus fruity
  • 20 ml. vanilla cream
  • 10 ml. medium peat
Het resultaat werd een lichte whisky met fruitige citrustoetsen, invloeden van bourbonvaten en een miniem spoortje rook. Tien centiliter ging mee naar huis en wordt binnen een paar weken opnieuw onder de loep genomen en naast de originele Famous Grouse gezet.

A Tasty Dram blend
Dit is'm, mijn eigen tasty blend...

Een master blender in spé?

Zijn we na één avondje blenden nu een meester blender geworden? Natuurlijk niet, daarvoor ontberen we de tonnen ervaring en de neus van de echte blenders. Maar het is wel ongelofelijk leuk om met een paar whisky's zelf aan de slag te gaan en tot een mooie blend te komen.



Bedankt aan het team van Oona en Lucy van The Famous Grouse voor een geslaagde en gezellige avond.

Reacties