Chapter 7 Ben Nevis 1996

Chapter 7 single cask whisky Ben Nevis distillery 1996
Een bergtrip in de nazomer
De afgelegen stokerij van Ben Nevis in Fort William ligt in de schaduw van Schotlands (en het Verenigd Koninkrijk) hoogste berg Ben Nevis. Ze werd opgestart door "Long" John McDonald in 1825 en wisselde meermaals van eigenaar. In 1981 kwam ze uiteindelijk opnieuw terecht bij Long John Distillers. Het is de laatste overlevende van een dorp dat ooit drie distilleerderijen telde.

In de jaren vijftig kon er in Ben Nevis zowel malt als grain whisky geproduceerd worden. Dertig jaar later viel de stokerij ten prooi aan de Schotse whiskycrisis van de jaren 80 en werd ze verkocht aan het Japanse Nikka. Nu is Ben Nevis een belangrijke leverancier voor hun blends. Een derde van de new make-whisky - voor hij in het vat gaat en dus nog geen whisky mag genoemd worden - wordt onmiddellijk naar Japan verscheept.



Identiteitskaart

  • Chapter 7 Ben Nevis 1996
  • Ben Nevis Distillery, Fort William (Highlands)
  • 18 jaar oud
  • 51.8% ABV
  • Bourbon hogshead 2 19/14 | 273 flessen

Smaaknotities

Kleur Een mooie gouden kleur. De whisky laat dikke en trage benen achter op mijn glas.

Neus: Een shot van kruiden en balsamicoazijn schieten de neus binnen. Sandelhout, ietwat ouder en dus zurig lambiekbier en zachte roze snoepjes. Rood fruit en frambozensiroop. Een heerlijke citroentaart met frambozencoulis. Bruine suiker en crème brûlée.

Met water krijg ik meer stoffige aroma's en een licht zuurtje in de neus. Een oude vochtige wijnkelder binnenstappen komt aardig in de buurt. Gefermenteerde druiven met grenadine en een zeer uitgesproken rozenparfum.

Smaak: Heel veel ronde en volle fruitige smaken. Aardbei en framboos. Nog steeds een beetje grenadine. Vrij licht en entertainend van textuur. Frambozenbier!

Water geeft me (opnieuw) frambozen en grenadine. Oude druivenpitten en kersenpitten geven de whisky een houterig maar toch overwegend zoet mondgevoel.

Afdronk: Een medium-lange finish vol zoete toetsen.

Chapter 7 single cask whisky Ben Nevis distillery 1996


Prijs: €111  bij Jurgen's Whiskyhuis.

Van single cask Ben Nevis wordt vaak gezegd dat het "boenk erop" is of een complete misser. Chapter 7's Ben Nevis mag aan de goede kant van het verhaal gaan staan.

Hij komt (weliswaar positief) een beetje bedrieglijk over. Toen ik de proefnotities begon te schrijven wist ik niets over het vat waarin de whisky rijpte. Ik kon het makkelijk opzoeken maar besloot toch om het niet te doen en mijn nota's zo onbevooroordeeld mogelijk te maken. En kijk, bij het nalezen zou ik zelf mijn geld zetten op een refill sherryvat.

Heerlijke bergdauw die vanuit de Schotse Hooglanden via Zwitserland naar je mond mag reizen.


Sample opgestuurd door Selim van Chapter 7
Bron en afbeelding: Chapter 7 / Jurgens Whiskyhuis

Reacties