Jura SMWS 31.28 Going nuts in a rugby club changing room

Een snelcursus in rugby
SMWS logo

De wereldbeker rugby is momenteel volop aan de gang. Waar ik woon, is rugby een vrij onbekende sport. Ik weet dat we een nationaal team hebben dat zich niet kon kwalificeren voor de eindronde en dat ze in het zwart spelen.  Oh ja, ze spelen met een ovalen bal en een team telt 15 mensen.

Op tafel staat een 25 jaar oude single cask van The Isle of Jura Distillery. Toen was Jura nog eigendom van Invergordon distilleries. De legendarische Willie Tait was al aangenomen en had zich ondertussen zelfs al opgewerkt tot Distillery Manager.

Identiteitskaart

  • The Scotch Malt Whisky Society
  • Isle of Jura Distillery
  • 25 jaar oude single malt
  • 51.8% ABV
  • Gedistilleerd op 27 september 1988
  • Refill hogshead | 250 flessen (single cask)

Proefnotities van Society Panel

Imagine an old fashioned changing room where the damp wood is infused with herbal lavender, and seaweed soap on a rope. Through the steam the panel found stewed lapsang souchon with chicory and crabapple followed by dark chocolate with sea salt. Water developed an ashy barbeque grill with olive oil over griddled fennel, and blackened beef. Crushed basil leaves, sesame crackers with hummus then preserved lemons battled for supremacy. Post match analysis revealed more mixed herbs and menthol body rub. A bagful of Oddballs with chunky macadamia and pine nuts booted this sooty hunk into touch. 

Proefnotities


Kleur: Een lichte, gouden kleur en dunne, snelle benen op het glas.

Neus: Een drukke neus. Frisse citrusaroma's. Agave en ouderwetse turnpantoffels. Een beetje peat en bloemenparfum. Geroosterde en gezouten noten. Pompelmoes en lavendel. Wat zure Granny Smith appels, citroentijm en zoethoutthee.

Water geeft me meer vegetale aroma's. Tijm en peterselie. Opnieuw citroenaroma's en peper. Gekookt rundsvlees en citroengras.


Smaak: Een verrassend zachte start. Het smakenpalet evolueert naar iets zoets. Kaneel en rum-rozijnenijs met vanillezaadjes. Gebakken banaan en kokosnoothoutskool. Een toets van bittere chocolade en hout. Rundsbouillon met kruidnagel.

Water maakt alles een pak rijker. Tijm, peterselie en lavendel. Madeiracake met olijfolie. Vanille en hout.

Afdronk: Een ciabatta met olijfolie. Gymschoenen en gerookt vlees. Een lange en warme finish met een bittere toets. 

SMWS 31.28 25yo Jura

Prijs: Reeds lang uitverkocht. De Nederlandse branch verkocht deze ongeveer een jaar terug voor €142.

Dit was een fantastische Jura. Niet meteen de makkelijkste maar eens je hem een beetje kan doorgronden... Mooi gelaagd en complex spul. Eén van de beste drams dit jaar voor mij, ook al zat dit sample al meer dan een jaar in mijn Islay/Islanddoos. Jammer dat de prijs iets buiten mijn budget lag.

Jura SMWS 31.28 Going nuts in a rugby club changing room


Bron en afbeeldingen: smws.nl

Reacties