Nieuws: Ardbeg Dark Cove

Ardbeg's darkest Spirit ever
Ardbeg Dark Cove

  • Ardbeg Dark Cove
  • Ardbeg Distillery, Port Ellen (Islay)
  • NAS
  • 46.5% ABV
Iemand heeft blijkbaar een nieuwe Ardbeg opgevist uit Colas Online. Wordt Dark Cove de Feis Ile botteling van Ardbeg voor volgend jaar? Of een nieuwe whisky voor de core range? Ik gok eerder op het laatste omdat hij duidelijk niet op cask strength gebotteld wordt... Alhoewel hij duidelijk in het vaarwater van zwaar gesherriede Uigeadail komt. Veel vragen, de antwoorden komen ongetwijfeld.

Ondertussen is er een Committee Release uitgekomen van de Dark Cove. Sommige Ardbeg Committee leden kregen de email, sommigen niet (ondergetekende ook niet). Maar goed, we kunnen eigenlijk niet verwachten dat de handtassenverkopers achter Ardbeg 150.000 mensen die lid zijn gaan wakker schudden om hun nieuwe product te kopen én aan de vraag te kunnen voldoen. Maar het eindresultaat blijft toch een hoop teleurgestelde fans.

Eigenlijk nemen we beter het advies van Oliver 'Dramming' Klimek ter harte en doen we de standaardbottelingen binnen. Laat die speciale Ardbegs voor de verzamelaars, bottle flippers en investeerders over.

Ardbeg Dark Cove


Ardbeg Dark Cove

De achterzijde van het label geeft alvast wat proefnotities:
"Its colour is that of copper stills in moonlight. Its nose - dark chocolate, rich treacle toffee and distant bonfires - betrays a secret: a clandestine meeting of Ardbeg matured in ex-Bourbon casks and a heart matured in dark sherry casks. Hints of pepper spice and zesty lime lure you in. Smouldering charcoal and wood polish flit across the palate, with raisins, dates and ginger emerging from the shadows of tarry creosote. Echoes of cured smoked ham and squid ink noodles signal the arrival of a long spicy aftertaste."

Take this whisky and hide it well. For it is Ardbeg's darkest spirit ever."

In het Nederlands wordt dit:
"Zijn kleur is die van koperen ketels in het maanlicht. Zijn neus  - donkere chocolade, rijke stroperige toffee en verre vreugdevuren - verraden een geheim: een clandestiene ontmoeting tussen Ardbeg gerijpt in ex-bourbonvaten en een hart gerijpt in donkere sherryvaten. Een hint van peperige kruiden en limoenzeste lokt je naar binnen. Smeulende houtskool en poetsmiddel voor meubels op de tong met rozijnen, dadels en gember die uit de schaduw van teer treden. Een beetje gerookte ham en inktzwarte noedels luiden een lange kruidige afdronk in."

"Neem de whisky en verstop hem goed. Want het is Ardbegs donkerste spirit ooit."

Wat wordt het?

Alle speculaties op een rijtje (vul gerust aan):
  • Feis Ile 2016
  • Een Travel Retail versie van Uigeadail
  • Een vervanger van Uigeadail met minder alcohol (en dezelfde prijs)
  • Een toevoeging aan de core range
  • Concurrent voor Highland Park Dark Origins
  • Een experimentje met e150 (karamelkleurstof)

UPDATE 14/10/2015: Hier en daar wordt gefluisterd dat Dark Cove de Ardbeg Day release van 2016 wordt. Maar dan niet op 46,5% maar op een hoger alcoholpercentage.

UPDATE 20/10/2015: Vandaag dook een nieuw label op in het Amerikaanse TTB register. Net zoals de Feis Ile editie van dit jaar zien we verschillende variaties op hetzelfde product opduiken. Twee belangrijke verschillen: een hoger alcoholpercentage en de "special Committee only" badge. Dit betekent dat we wel degelijk twee bottelingen zouden kunnen krijgen. Eentje die vlot verkrijgbaar zal zijn en een speciale release op 55% ABV.


Weet jij meer? Laat het me weten!

Bron en afbeeldingen: Colas Online

Reacties