Foodie Friday: Cranachan



Cranachan is een klassiek Schots dessert op basis van room, frambozen, havermout en whisky.

Ingrediënten

Voor 4 personen. Bereidingstijd: 20 - 25 min
  • 3 el havermout
  • 300 gr frambozen
  • 2 kl kristalsuiker
  • 350 ml culinaire room
  • 2 el honing
  • 2 el whisky (naar smaak)

Bereiding

Rooster de havermout met 1 koffielepel kristalsuiker in een droge pan gedurende 5 à 10 minuten. Schud regelmatig op. Haal de pan van het vuur als de havermout een notenaroma verspreidt. Laat de havermout afkoelen.

Maak van de helft van de frambozen een puree en zoet deze aan met  de rest van het kristalsuiker. Hou de rest van de frambozen apart voor de afwerking.

Klop de room op tot yoghurtdikte en roer er de honing en whisky onder. Meng ook het overgrote deel van de havermout onder de opgeklopte room. Let goed op dat je de room niet te ver opklopt! Voor de whisky zou ik kiezen voor een lichte fruitige whisky zoals Balblair 2003 of Glenmorangie 10 Original.

Begin met een paar framboosjes op de bodem van het dessertglaasje te leggen. Maak vervolgens laagjes met de room en de frambozen. Eindig met een framboos en bestrooi met wat havermout.

Het originele recept kan je nalezen op BBC Good Food.


Elke vrijdag is Foodie Friday bij A Tasty Dram. In deze wekelijkse rubriek krijg je een heerlijk recept waarin whisky een hoofd- of bijrol krijgt. Soms een eenvoudige cocktail of voorgerecht, soms een iets moeilijker hoofdgerecht of dessert. Maar altijd tongstrelend lekker.

Reacties