Foodie Friday: Mosselen op zijn Highlands met Old Pulteney


Mosselen uit de Highlands. Jamie Olivers variatie op de klassieke moules marinières (Mosselen op z'n Frans - in de witte wijn).

Ingrediënten

Voor 4 personen. Bereidingstijd: 45 min

  • 4 kg mosselen
  • 2 grote stronken prei
  • 2 grote uien
  • 2 stronken selder
  • olijfolie
  • 4 klontjes boter
  • 16cl whisky (Old Pulteney 12)
  • 500 gr gerookte schelvis in kleine stukken gesneden
  • 400 ml (light) room
  • 2 bussels bladpeterselie
  • extra olijfolie voor de afwerking
  • 8 sneden zuurdesembrood

Bereiding

Was de mosselen grondig en ontdoe ze van hun baard. Tip van de mama: Laat ze even in water met bloem weken. Zo spuwen ze hun vuil uit. Pel de ui, was de prei en selder en snij de groenten in fijne ringen. Hou de blaadjes van de selder achter voor de afwerking.

Zet een grote pot (of twee kleinere) op het vuur en doe er een flinke scheut olijfolie en een klont boter in. Stoof de groenten aan. Als de groenten zacht zijn, voeg de stukken gerookte heilbot toe en giet de Old Pulteney whisky erbij. De durvers kunnen eventueel ook flamberen. Vergeet de afzuigkap niet af te zetten in dat geval.

Doe de mosselen in de pot samen met de room en zet het deksel op de pot. Schud de mosselen goed op en laat alles 5 minuutjes sudderen (tot alle mosselen mooi open zijn).

Schep de mosselen uit de pan met een spaan in een grote schotel en laat de saus even inkoken tot ze de gewenste dikte heeft. Snipper ondertussen de bladpeterselie en voeg toe aan de saus. Proef de saus en kruid bij indien nodig.

Giet de saus over de mosselen, werk af met de selderblaadjes en besprenkel met olijfolie. Serveer met stukken zuurdesembrood.

Het originele recept kan je nalezen op jamieoliver.com.



Elke vrijdag is Foodie Friday bij A Tasty Dram. In deze wekelijkse rubriek krijg je een heerlijk recept waarin whisky een hoofd- of bijrol krijgt. Soms een eenvoudige cocktail of voorgerecht, soms een iets moeilijker hoofdgerecht of dessert. Maar altijd tongstrelend lekker.

Reacties