Foodie Friday: Bowmore-Sinaasappelmarmelade

Bowmore Orange marmeladeSinaasappelmarmelade met Bowmore single malt. Wat is er nu heerlijker dan een zelfgemaakte marmelade op een kraakvers stuk toast? Marmelade met een vleugje Islaywhisky! En het is supereenvoudig om zelf te maken.

Ingrediƫnten


Voor 7 bokalen van 450 gram. Bereidingstijd: 10u30

  • 2.25l water
  • 1kg zure sinaasappels
  • 1 citroen
  • 2kg kristalsuiker
  • 125ml whisky (Bowmore 12 is een topper)

Bereiding

Giet het water in een grote ketel. Snij de sinaasappels en citroen in twee en pers ze uit. Doe het gezeefde sap (zonder pitten) in de ketel samen met de pulp. De pulp bevat immers veel pectine en helpen de marmelade om op te stijven. De pitten doe je in een theezakje en hang je eveneens in de ketel.

Snijd de sinaasappel- en citroenschil in dunne sliertjes en voeg ze toe aan de ketel. Heb je liever een marmelade met stukjes, dan snijd je de schil minder dun.

Zet de ketel op een middelhoog vuur en breng tot net onder het kookpunt. Laat anderhalf uur sudderen of toch tenminste tot de schillen zacht zijn. Test dit door ofwel op een stukje schil te kauwen ofwel door ze tussen je vingers te knijpen. Haal het theezakje met pitten uit de kom en knijp goed uit. Opgelet want dit zal vrij heet zijn!

Voeg de suiker toe en zet het vuur hoger. Blijf roeren tot alle suiker is opgelost en laat dan nog 15 minuutjes doorkoken. Schep na een kwartiertje een beetje marmelade in een soeplepel en laat afkoelen. Als de marmelade flubbert wanneer je ze aanraakt, is ze klaar. Is dat niet het geval, laat dan nog 10 minuutjes koken en doe opnieuw de test. Zet het vuur af.

Bowmore 12
Roer de whisky erdoorheen en laat nog eens 10 minuten staan. Staat er schuim op de marmelade, schep dat er dan vanaf.

Steriliseer de confituurpotten gedurende 5 minuten in kokend water en haal ze eruit met een tang. Droog ze met een propere handdoek en giet de whiskymarmelade erin. Zet het deksel erop en zet ze omgekeerd. Laat een nachtje afkoelen.

Daags nadien sta je extra vroeg op, haal je vers toastbrood in huis en rooster het. Smeer er een laagje boter op en een mooie laag marmelade. En schenk jezelf meteen maar een whisky uit!

Het originele recept kan je nalezen op All Recipes.




Elke vrijdag is Foodie Friday bij A Tasty Dram. In deze wekelijkse rubriek krijg je een heerlijk recept waarin whisky een hoofd- of bijrol krijgt. Soms een eenvoudige cocktail of voorgerecht, soms een iets moeilijker hoofdgerecht of dessert. Maar altijd tongstrelend lekker.

Reacties