Foodie Friday: Laphroaig roomijs


Laphroaig roomijs met karamelsaus
Roomijs met Laphroaig en gezouten caramelsaus. Een heerlijk zoete zonde met een zoute caramel. Ja, ook voor mannen is het toegestaan om voor de televisie een pot roomijs binnen te schrokken.

Ingrediƫnten

Voor 6 tot 8 personen. Bereidingstijd: 5 uur

    Gezouten karamelsaus

  • 50 gr bruine suiker
  • 25 gr gezouten boter
  • 50 ml room
  • 25 gr gezouten boter
  • 1 el gecondenseerde melk
  • snuifje zeezout

    Laphroaig roomijs

  • 150 ml room
  • 175 gr gecondenseerde melk
  • 50 ml Laphroaig 10

Bereiding

Karamelsaus
Smelt de bruine suiker en boter in een kleine pan en laat een paar minuutjes pruttelen. Roer regelmatig om zeker te zijn dat alle suiker gesmolten is.
Zet het vuur af en voeg de room, gecondenseerde melk en een snuifje zeezout toe. Roer goed om en laat even afkoelen.

Laphroaig roomijs
Klop de room en gecondenseerde melk op tot het mengsel piekjes begint te vormen. Voor een extra gastronomische toets kan je ook de zaadjes van een vanillestokje uitschrapen en onder het mengsel kloppen. Voeg de helft van de whisky toe en proef. Onthou dat de smaken minder intens zullen zijn als het roomijs uit de diepvries komt. Voeg eventueel de rest van de whisky toe en gied het geheel in een lege roomijspot.

Giet de afgekoelde karamelsaus over het romijs en spatel hem erdoorheen. De bedoeling is dat je roomijs mooi geaderd is met karamelsaus. Zet het deksel op de pot en laat minstens 4 Ć  5 uur (een ganse nacht is beter) in de diepvries rusten.

Het originele recept kan je nalezen op Nigella Lawson (recept door Pretty_wrong).
Afbeelding: The Kitchen McCabe





Elke vrijdag is Foodie Friday bij A Tasty Dram. In deze wekelijkse rubriek krijg je een heerlijk recept waarin whisky een hoofd- of bijrol krijgt. Soms een eenvoudige cocktail of voorgerecht, soms een iets moeilijker hoofdgerecht of dessert. Maar altijd tongstrelend lekker.

Reacties

  1. Gauw maar eens een litertje Laphroaig-ijs naar binnen gieden!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten