Foodie Friday: Whisky - Sriracha popcorn


Whisky - Sriracha popcorn Whisky wat? Sriracha is die bekende zoete en pikante chilisaus met karakteristieke groene dop. Heerlijk op allerlei wokgerechten én ook op popcorn!



Ingrediënten

Voor 4 personen. Bereidingstijd: 2 uur

  • 75 gr rauwe cashewnoten, een nacht geweekt in water
  • 60 ml water
  • 1 el whisky (Dalwhinnie 15 of Benromach 10)
  • 1 el sriracha
  • 1/2 tl zout
  • 1/4 tl bakpoeder
  • 80 gr boter
  • 120 gr bruine suiker
  • 1 grote zak ongezouten popcorn (ongeveer 1kg)
  • 50 gr pinda's

Bereiding


Verwarm de oven voor op 100°.

Giet de geweekte cashewnoten af, spoel ze en maal ze fijn in de blender met 60ml water tot je een smeuïge pasta hebt. Zet even opzij.

Meng de whisky - ik zou voor Benromach 10 kiezen - sriracha chilisaus, zout en bakpoeder. Zet ook even opzij.

Doe de boter in een pan op een middelmatig vuur. Voeg de bruine suiker toe en roer goed om gedurende een drietal minuten. Laat de suiker niet aanbranden en wees zelf ook voorzichtig! Suiker brandt behoorlijk in op de huid.

Haal de pan van het vuur en voeg je mengsel van whisky, sriracha, zout en bakpoeder toe. Als de pan wat gekalmeerd is, kan je de cashewnotenpasta in de strijd gooien. Goed omroeren tot het een smakelijk papje wordt.

Doe de popcorn in een grote kom en voeg ongeveer de helft van de karamel hieraan toe. Roer alles goed om met een houten lepel en strooi de pindanoten over de popcorn. Druppel de rest van de karamelsaus erover en roer nog eens zachtjes om.

Spreid je mengsel uit op een bakplaat (met bakpapier of bakmatje!). Zet in de oven gedurende 1 uur. Na een half uurtje roer alles eens om. Zo voorkom je dat het boeltje onderaan zwartblakert.

Haal de schaal uit de oven en laat alles even afkoelen. Schraap alles even los en laat verder afkoelen.
Na een kwartiertje kan je beginnen smikkelen en smullen!



Het originele recept kan je nalezen op Olives for dinner.
Afbeelding: Olives for dinner




Elke vrijdag is Foodie Friday bij A Tasty Dram. In deze wekelijkse rubriek krijg je een heerlijk recept waarin whisky een hoofd- of bijrol krijgt. Soms een eenvoudige cocktail of voorgerecht, soms een iets moeilijker hoofdgerecht of dessert. Maar altijd tongstrelend lekker.

Reacties