A.D. Rattray Caperdonich 1992

A.D. Rattray Cask Selection Caperdonich 1992

Caperdonich distillery werd geboren als - zeer origineel - Glen Grant #2. Ze werd gebouwd door J&J Grant en is letterlijk en figuurlijk verbonden met Glen Grant door een whiskypijp om de new make over te pompen naar de eerste stokerij.

De distilleerderij sloot de deuren in 1902 in de nasleep van de Pattisoncrisis. De ketels waren nagenoeg identitiek aan die van Glen Grant. De waterbron en het graan waren eveneens hetzelfde. Het duurde tot 1965 en met een nieuwe eigenaar - Glenlivet - eer er opnieuw new make in de spirit safe vloeide.

Het omgedoopte Caperdonich veranderde nog twee keer van eigenaar en werd toen voorgoed gesloten door Pernod Ricard in 2002. Twee pot stills werden gekocht door The Owl Distillery in Luik en worden nu gebruikt door Etienne Bouillon om zijn beroemde Belgian Owl single malt te maken.

Identiteitskaart

  • Caperdonich 1992
  • Caperdonich Distillery, Rothes (Speyside) - afgebroken
  • Gebotteld door A.D. Rattray
  • 21 jaar oude single malt
  • 59.5% ABV
  • Gedistilleerd op 2 oktober 1992 - gebotteld op 20 januari 2014
  • Bourbon hogshead #121124 | 240 flessen
A.D. Rattray Cask Selection label

Proefnotities

Kleur: Vrij bleek van kleur. Licht goud. Dit was duidelijk een refill bourbonvat. Walsen laat dunne en snelle benen achter op het glas.

Neus: Zoetzuur bij de start. Griekse baklava's met citroensap. Pistache- en amandelgebak. Zachte fruitsnoepjes en Granykoekjes met appel.

Met water wordt het allemaal wat serieuzer. Hospitaalaroma's. Licht medicinale toetsen gecombineerd met een kruidige kippenschotel met curry en kurkuma.

Smaak: Biscuits met citroensap. Pomelo. Een lichte en speelse whisky met een romige evolutie. Sinaasappelsorbet met een scheutje Sambuca, een Italiaanse likeur op basis van anijs. Een whisky om op te kauwen met veel kruidig hout.

Met wat water wordt de whisky aangenaam kruidig. Misschien wordt hij zelfs nog ietsje zoeter dan puur. Citroen en gember-kaneellimonade.

Afdronk: Een lange warme finish met kaneel.



Prijs: €120 (Beschikbaar bij Jurgen's Whiskyhuis)

De prijs van deze botteling gaat stelselmatig omhoog. Nog geen jaar geleden kon je deze op de kop tikken voor om en bij de €100. Maar Caperdonich blijft een van die gesloten distilleerderijen die relatief betaalbaar is gebleven. Veel onafhankelijke bottelaars brengen regelmatig een juweeltje van een Caperdonich uit. En deze... is er eentje van. Ik had beter een fles gekocht in plaats van een sample.

Bron en afbeeldingen: Malt Madness en A.D. Rattray

Reacties