Gordin & Macphail Glenburgie 2002

Dit is pas mijn tweede Glenburgie. Het is meteen ook de tweede van Gordon & Macphail, de onafhankelijke bottelaar uit Elgin. De eerste was de Maltclan Clubbotteling van 2013. Deze is exclusief gebotteld voor België en werd uitgekozen door Eric Vermeire.

Glenburgie is een sleutelcomponent van Ballantines, één van de best verkopende Schotse blended whisky's. Het is eveneens een onderdeel van de supermarktenblend Old Smuggler. De distilleerderij zag ooit het leven onder de naam Kilnflat Distillery. Glenburgie kreeg een volledige make-over in 2004 en produceert nu ongeveer 4.2 miljoen liter alcohol per jaar.


Glenburgie Distllery still house
Still house van Glenburgie.

Identiteitskaart

  • Bottled by Gordon & Macphail Reserve
  • Glenburgie Distillery, Alves (Speyside)
  • 12 jaar oude single malt
  • 58.5% ABV
  • Gedistilleerd in 2002 - gebotteld in 2014
  • 238 flessen
  • Exclusief gebotteld voor België

Proefnotities

Kleur: Nat stro. Walsen laat dunne snelle benen achter op het glas.

Neus: Fruitig en alcoholisch bij de start. Kiwi, advocaat en citroenjenever. Veel specerijen en ook groene kruiden. Denk aan komijn, venkelzaad en dragon. De whisky wordt wat zoeter na een tijdje in het glas met veel toetsen van vanille en Werther's Original karamelsnoepjes. Havermoutpap met kaneel en golden syrup (De Britse versie van kandijsiroop maar dan lichter van kleur en zachter van smaak.). Roomsoesjes. De typisch fruitige usual suspects van een bourbonvat: banaan en meloen.
Met een paar druppeltjes water transformeert hij in een pastis met teveel water (Oké, ik heb misschien zelf iets teveel water toegevoegd.). Vrij mineralig ook. Ananas en perzik uit blik.

Smaak: Peper en galanga of gember. Banaan en appel met een licht bittere toets.

Met water wordt alles opnieuw wat zoeter en fruitiger. Een lichte hint van eik en een reep chocolade met hazelnoten.

Afdronk: Een hint van specerijen in de afdronk. Gember en peperkoek. Wordt wat droger naar het einde toe. Warm en verfrissend tegelijkertijd. Menthol.



Dit sample zat zowat begraven in mijn Speyside sampledoos. Het is een oerdegelijke alledaagse dram als mijn geheugen goed is. Hij blies me niet van mijn sokken maar was wel zeer genietbaar. Gordon & Macphail is altijd een betrouwbare leverancier op dat vlak: eerlijke kwaliteit single malt van distilleries die meestal in blends verdwijnen.




Bron en afbeeldingen: Malt Whisky Yearbook 2015 en Alexandre Vingtier (foto Still house)

Reacties