Foodie Friday: Grote kaneelrol met whiskytopping

kaneelrol met whiskytopping

Kaneelrol met whiskytopping is hét gerecht dat ik met de winter associeer. Een dampende kop koffie met een ovenverse kaneelrol. De kanelbullar van Ikea zal nooit meer hetzelfde smaken.

Dit - waarschijnlijk van Zweedse origine - gebakje heeft trouwens zijn eigen feestdag. 4 oktober is uitgeroepen tot Kanelbullens Dag.

Ingrediënten

Voor 4 personen. Bereidingstijd: 3 uur

    Deeg

  • 345 gr patisseriebloem, gezeefd
  • 3 el kristalsuiker
  • 1 tl zout
  • 1 pakje droge gist (2 en 1/4 tl)
  • 120 ml water
  • 60 ml melk
  • 45 gr ongezouten boter
  • 1 groot ei (op kamertemperatuur)

    Vulling

  • 45 gr ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 1.5 el gemalen kaneel
  • 50 gr kristalsuiker

    Whiskytopping

  • 120 gr poedersuiker
  • 15 ml melk of room
  • 15 ml whiskey (Bulleit bourbon of een andere kruidige bourbon)
  • 1/4 tl vanille-extract


Bereiding

Maak het deegmengsel in een grote kom. Meng 260 gr bloem, de suiker, zout en gist. Zet de kom opzij.

Verwarm het water, de melk en de boter in de microgolf (of een steelpan) tot de boter gesmolten is en het mengsel ongeveer 50°C heeft (voelt dus heet aan). Dit is belangrijk voor de gist. Te heet en je doodt de gistcellen. Ben je niet zeker, gebruik dan een kookthermometer.

Meng achtereenvolgens het boter-melkmengsel en het ei in je deegmengsel. Voeg de resterende bloem eetlepel per eetlepel toe tot je een zacht deeg krijgt. Het is mogelijk dat je niet alle bloem nodig hebt. Wanneer het elastisch is en het kleeft niet meer aan de rand van de kom, dan is je deeg klaar om écht gekneed te worden.

Kneed het deeg ofwel met de keukenrobot en de deeghaak ofwel met de hand. Maak een mooie bal en leg deze in een ingevette kom. Dek af en laat een half uurtje rusten. Het deeg zal lichtjes rijzen.

Tijd om de vulling te maken. Rol het deeg uit in een grote rechthoek van 40 bij 30 cm. Besmeer met zachte boter. Meng kaneel en suiker en bestrooi het deeg ermee.

Vet een grote ovenschaal in en zet even opzij. Snij het deeg in repen 3 tot 3.5 cm breed. Rol de eerste reep losjes op en leg ze in het midden van de pan. Rol niet te strak op zodat het deeg plaats heeft om te rijzen. Rol de andere repen rond het rolletje dat je zonet maakte.

Laat de reepjes even overlappen of knijp ze even samen zodat je één gigantisch grote rol krijgt. Doe zo voort tot alle repen opgebruikt zijn. Het deeg zou niet de hele pan in beslag moeten nemen. Het moet nog wat kunnen uitzetten.

Variant: Je kan ook het deeg met de vulling in zijn geheel oprollen tot een grote sigaar. Vervolgens snij je dan kleine rolletjes. Dan heb je kleine kaneelrolletjes voor al je gasten.

Bedek je kaneelrol met aluminiumfolie en laat rijzen in een warme kamer voor een uur tot anderhalf uur. Je kan dit eventueel in de oven doen. Verwarm de oven voor tot 100° C en zet hem af. Plaats het deeg in de oven en laat rijzen tot het ongeveer dubbel zo groot geworden is.

Haal het deeg uit de oven en verwarm deze voor op 175° C. Bak 30 - 35 minuutjes tot de kaneelrol mooi lichtbruin is. Na 20 minuten leg je best een vel aluminiumfolie over de rol om te voorkomen dat ze te hard kleurt.

Laat 10 minuten afkoelen. Net voor het serveren kan je de topping erover sprenkelen.

De topping maak je door het poedersuiker in een kom te zeven, voeg het zout toe en meng er room of melk, whisky en vanille-extract onder tot het een gladde massa is. Besprenkel er de kaneelrol mee net voor het opdienen.


bulleit bourbon

P.S. Wil je het jezelf héél makkelijk maken. Koop dan een kant en klare bladerdeegrol en bestrijk ze met de vulling. Ga dan verder zoals hierboven beschreven.

Het originele recept van Rachel kan je nalezen op Transient Expression.



Elke vrijdag is Foodie Friday bij A Tasty Dram. In deze wekelijkse rubriek krijg je een heerlijk recept waarin whisky een hoofd- of bijrol krijgt. Soms een eenvoudige cocktail of voorgerecht, soms een iets moeilijker hoofdgerecht of dessert. Maar altijd tongstrelend lekker.

Reacties