Glen Elgin 2000 Gordon & Macphail Reserve

Gordon & Macphail Glen Elgin for Maltclan
De Belgische whiskyclub Maltclan geniet nationale faam voor twee dingen: hun whiskyfestival is een van de beste van het land. Lage toegangsprijzen met hoge kwaliteitsbottelingen, zowel officiële als onafhankelijke, en mensen met kennis achter de tafels.

Ten tweede: hun clubbotteling - al jarenlang van Gordon & Macphail - is altijd een goede VFM (value for money) whisky. De mensen van Maltclan kiezen gewoonlijk voor een fruitig Speyside vat. Botteling nummer 5 werd al in 2014 gebotteld en werd achtergehouden om in januari gepresenteerd te worden.

De stokerij werd ontworpen door Charles Doig, de architect van meer dan 50 distilleerderijen en was af in 1898. De modernisatie kwam er slechts traag op gang. Tot in de jaren 50 hadden ze bij Glen Elgin iemand in dienst om de parafinelampen aan te steken. Het is een van de drie hoofdcomponenten van de White Horse blend. De andere twee hoofdrolspelers zijn Lagavulin en Craigellachie. Glen Elgin was onderdeel van het gigantische DCL dat White Horse Distillers kocht in 1927.

De enige officiële botteling is een 12 jaar oude single malt die vrij goed ontvangen werd door whiskygeeks en andere liefhebbers.

Glen Elgin Distillery
De 6 worm tubs van Glen Elgin distillery. Afbeelding Scotchwhisky.net

Identiteitskaart

  • Glen Elgin 2000
  • Glen Elgin Distillery, Elgin (Speyside)
  • Gebotteld door Gordon & Macphail
  • 14 jaar oude single malt
  • 56.9% ABV
  • Gedistilleerd in 2000 - gebotteld in 2014
  • vat #2972 | 260 flessen
  • Voorverkoop: €65 / Prijs: €70 (Uitverkocht)

Proefnotities

Kleur: Een natuurlijke kleur van gepoetst goud. Walsen laat dunne en snelle benen achter.

Neus: Een flinke dosis alcohol stijgt op uit het glas. Je laat hem best even tot rust komen. Turks fruit of zachte Finse fruitsnoepjes. Abrikozen en rozijnen. Of maak er meteen een überBritse christmas cake van. Gedroogde banaan met muesli en havermout. Een subtiel rozenparfum vermengd met vanillepudding. Briochebrood en nat mossig hout. Zelfs wat Nespresso Vanilio koffie.

De whisky wordt een beetje stoffig met een paar druppeltjes water. De kruiden uit de christmas cake zijn meer uitgesproken. Een romige bananenmousse met houtschilfers. Gerookte chipotleboter met zoete mais. Op hout gerijpte grappa en fruitige aroma's van druiven en ananas. Witte chocoladevlokken.

Smaak: Opnieuw sterke kruidige houtaroma's. Gemberpoeder en gedroogde stukjes banaan. Een zakje gedroogde abrikozen. Aardbeien met zwarte peper en kruidnagel.

Water maakt er een rooibosthee geïnfuseerd met kruidnagel en een fruitbom van. Ik denk vooral aan aardbei en ananas en perzik uit blik. De houtsmaken worden wat bitterder na verloop van tijd.

Afdronk: Een lange snoeperige finish met een kruidige punch. Rooibos thee en kruidnagel (opnieuw). Je mond wordt bekleed met een warme film.

Prijs: €70 (in voorverkoop €65). Uitverkocht!

Opnieuw een knappe clubbotteling van Maltclan (Ik herhaal mezelf, ik weet het...). Misschien niet zo goed als hun Glenlossie van twee jaar geleden volgens mij, maar nog steeds een aardige whisky die waar voor zijn geld biedt. De 260 flessen hielden het geen dag uit. Ze zijn allemaal de deur uit. Je zal tot volgend jaar moeten wachten voor een nieuwe Maltclanbotteling van G&M.

Foto: Chris Lauriers, Maltclan  lid en Whisky Ambassadeur 2015

Reacties