Highland Laird Williamson 2008 Laphroaig


Peter De Decker van de Antwerpse whiskyshop Anverness liet eind vorig jaar zijn oog vallen op een jonge Islay whisky van Highland Laird. Deze Williamson (Ok, het is een Laphroaig maar mondje dicht!) uit 2006 werd de festivalbotteling van het jaarlijkse whiskyfestival waarvan hij één van de drijvende krachten is.

De naam Williamson is een duidelijke hint naar Elizabeth Leitch "Bessie" Williamson. Toen ze in de vroege jaren dertig op vakantie was op Islay, reageerde ze op een jobadvertentie voor een stenotypiste bij Laphroaig Distillery. Ze kreeg de job en wat oorspronkelijk een tijdelijk verblijf moest worden draaide uit op iets voor het leven. In 1954, na de dood van Ian Hunter, werd ze zelfs Distillery Manager en woordvoerster van de Scottish Whisky Association (SWA).

Bessie Williamson inspecteert de spirit safe samen met de stillman.
Foto: The Making of Scotch Whisky


Identiteitskaart

  • Highland Laird Williamson 2006
  • Laphroaig Distillery, Port Ellen (Islay)
  • 8 jaar oude single malt
  • Alcohol: 46% ABV
  • Gedistilleerd in 2006 - gebotteld in 2015
  • Refill ex-bourbon cask

Proefnotities

Kleur: Vrij licht gekleurd. Een bleke witte wijn. De benen of tranen die achterblijven op het glas zijn dun en snel. Hier is duidelijk geen kunstmatige kleurstof aan te pas gekomen.

Neus: De distilleerderij op het label zetten was inderdaad overbodig. Dit is overduidelijk Laphroaig. Jong en spirity maar onmiddellijk herkenbaar. Zoete en zware turfrook met medicinale toetsen. Een apotheker die je een of ander medicijn prepareerde met limoen en nam pla (Thaise vissaus) in een oude turnzaal. Dat is zowat het idee achter deze whisky. Een vergeten turnzaal volgestouwd met rubberen pantoffels. Gezouten spek en ontsmettingsalcohol Een kampvuur aangestoken met benzine en dennenhars die vrijkomt.

Met een paar druppels water komen heerlijke fino sherryaroma's vrij. Ciderazijn, appeltjes en geroosterde noten. Opnieuw veel medicinale aroma's, asfalt, klei en brandende roofing.

Smaak: Peperige turf schudt je smakenpalet wakker. Oud steriel verband en rook. Kastanjehoning zorgt voor een zijdezacht mondgevoel dat mooi contrasteert met de peper. Veel aardse aroma's. Geroosterde noten, zwavel en vuursteenschilfers.

Water geeft het geheel een bittere toets. Olijfolie en bittere noten. Rook en teer. Haribosnoep bestrooid met peper. Vers fruit - nectarines - geplet met kikkererwten of hummus.

Afdronk: Een vrij lange en warme finish met peper en turf. Gebakken mango met munt.

Prijs: €66 

Dit is Laphroaig op zijn best volgens mij. Jong en levendig maar tjsokvol smaak. Stukken beter dan de standaard 10 jaar oude botteling. (Het alcoholpercentage optrekken naar 46% zou al een serieuze stap vooruit zijn voor de officiële botteling). Ik hou nog een sampletje apart om ooit eens naast de Quarter Cask te zetten. 


Highland Laird Williamson
Foto door collega Laurent Bianchin
Bedankt voor het sample, Laurent!

Bron en afbeelding: Bartels Whisky / Highland Laird, Legend Of Laphroaig

Reacties