National Irish Coffee Day

Foynes Irish Coffee


Naast alle Burns Night mania zou een mens bijna vergeten dat 25 januari ook in de boeken staat als  National Irish Coffee Day. Haal de koffiemolen dus maar van onder het stof!

De Irish Coffee krijg zijn naam op een koude slechte winternacht in 1943. De piloot van een nachtvlucht van Foynes naar Newfoundland besloot om terug te vliegen naar de luchthaven vanwege de slechte weersomstandigheden. Het luchthavenpersoneel werd opnieuw opgetrommeld en chef Joseph 'Joe' Sheridan moest iets warms klaarmaken voor de reizigers.

Om zijn gasten op te kikkeren, serveerde hij dampende koffie met een scheut whisky, afgetopt met slagroom.

Toen één van de gasten hem wou bedanken en vroeg of dit Braziliaanse koffie was antwoordde Sheridan grappend: "No, this is Irish coffee".

Joseph Sheridan omschreef het originele recept met de gevleugelde woorden:

Cream as rich as an Irish brogue; coffee as strong as a friendly hand; sugar as sweet as the tongue of a rogue; and whiskey as smooth as the wit of the land.

Marilyn Monroe nipt een Irish Coffee


Shannon Airport kreeg heel wat bekend volk over de vloer.
Dat gasten zoals Marilyn Monroe zich gewillig lieten fotograferen nippend van een Irish Coffee heeft zeker meegespeeld in de wereldwijde bekendheid.


Irish Coffee kreeg pas echt bekendheid door reisjournalist Stanton Delaplane in 1952. De journalist zou het drankje geïntroduceerd hebben in het Buena Vista Cafe in San Francisco. Dit café bestaat nog steeds en serveerde ondertussen meer dan 32 miljoen Irish Coffees.


Originele Irish Coffee


Ingrediënten


Voor 1 persoon. Bereidingstijd: 5 min.


  • 3cl Ierse whiskey

  • 2tl bruine suiker

  • 1 tas verse sterke koffie

  • Vers opgeklopte slagroom


Bereiding


Verwarm een glas met voet voor met heet water. Giet het water weg en voeg 2 theelepels bruine suiker toe. Giet er de versgemaakte sterke koffie over en roer goed om. Als de suiker gesmolten is, voeg je een royale scheut Ierse whiskey toe (4 tot 6 theelepels komt overeen met 2.5 tot 3cl). Roer nog eens goed en laat de koffie tot rust komen.

Schenk tot slot de verse slagroom in over de achterkant van een lepel. Een perfecte Irish koffie moet eruitzien als dat andere bekende Ierse drankje: Guinness. De slagroom mag dus niet te hard opgeklopt zijn maar ook niet te lopend.

Tot slot een kleine protocollaire tip: Roer nooit in je Irish Coffee. Het is de bedoeling dat je van de koffie nipt die door het calorierijke slagroomlaagje komt.

National Irish Coffee Day
Alles wat je nodig hebt voor een Irish Coffee


Jameson Koffie
De twee belangrijkste ingrediënten!


Irish Coffee
En klaar! Geniet van National Irish Coffee Day.Bron: nationalirishcoffeeday.com


Reacties