Signatory Vintage Cask Strength Collection Jura 1989

Signatory Vintage 1989 Jura
Jura Distillery ligt ten noordoosten van het vruchtbare zustereiland Islay. Het eiland wordt bewoond door zo'n tweehonderd mensen. Ze zijn echter zwaar in de minderheid tegenover de rode herten. Er leven ongeveer 6000 herten op het eiland. Jura's beroemdste inwoner omschreef het eiland ooit als "extremely ungetatable" (zéér moeilijk bereikbaar). De man die dit schreef was George Orwell. Hij schreef er een paar jaar voor zijn dood in 1950 zijn bekendste boek, 1984.

De distilleerderij veranderde vorig jaar van eigenaar toen het moederbedrijf Whyte & Mackay werd verkocht aan Emperador Inv. Het is één van de grootste werkgevers op het eiland en produceert ongeveer 2.2 miljoen liter alcohol per jaar. De kernassortiment bestaat uit een 10 jaar oude Origin, de 16 jaar oude Diurach's Own en de geturfde Superstition.

Identiteitskaart

  • Jura Distillery, Isle of Jura (Islands)
  • 23 jaar oude single malt
  • Gebotteld door Signatory Vintage
  • 56.4% ABV
  • Gedistilleerd 17 december 1989 - gebotteld 26 september 2013
  • Ex-bourbon barrel #30717 | 157 flessen
  • Geselecteerd door The Nectar

Proefnotities

Kleur: Bleek goud. De whisky laat dunne en trage benen achter op het glas.

Neus: Zoete turf begroet je hartelijk. Veel rubbertoetsen en smeulend hout. Een flinke snuif zout. Gerookte sprotjes op de barbecue. Sinaasappelsap met natuurlijke suikers, heideplantjes en een eigeel uit een gekookt ei. Mits wat tijd in het glas, wordt de whisky een stuk zoeter. Fruitpap met appel en banaan.

Met water zijn de rubbertoetsen meer uitgesproken. Iets zoals romige rubberbanden (moest dat bestaan).

Smaak: De rook is een stuk meer uitgesproken. Medicinale toetsen met munt en eucalyptus. De rook wordt sterker bij het doorslikken. Pepermuntjes en citrus. Een lichte pikante toets. Piment d'espelette misschien?

Water geeft het geheel een zoete touch en wat extra bite. Duidelijk meer peper op de tong. De rook werd teruggeschroef en aangevuld met een aangename bittere toets.

Afdronk: Een rokerige finale met een mondvol pepermuntjes, wat hout en bitter bier.

Prijs: Was ooit te koop voor €115 maar hij is al lang uitverkocht.Een degelijke onafhankelijke Jura. Misschien niet zo goed als de Society single cask (Going nuts in a rugby club changing room) die ik even terug reviewde maar zeker de moeite waard. Ik vond de zoet-zoute evolutie in combinatie met die rubbertoetsen best te pruimen. Perfect voor een koude en regenachtige dag zoals vandaag.


Afbeelding fles: Whiskybase
Afbeelding stokerij: Scottish Delight

Reacties