Foodie Friday: Kaasfondue met whisky


Kaasfondue

Vorige week was er geen Foodie Friday omdat ik samen met het vrouwtje naar Rotterdam trok voor een laatste citytripje onder ons twee. En ja, Whiskybase mocht niet ontbreken. Volgende week meer daarover.

Om het goed te maken staat er vandaag een heerlijke kaasfondue met whisky
op het menu. Poepsimpel om te maken. Als je het vuur niet te hard zet, kan er bijna niks mislopen.

Ingrediënten


Voor 4 personen. Bereidingstijd: 15 min

  • 500 gr scherpe cheddar
  • 200 gr gruyere
  • 100 gr blauwe kaas (Bleu d'Auvergne)
  • 2 el maizena
  • 1 teentje look, gehalveerd
  • 20 cl witte wijn
  • 3 el Tomatin Legacy whisky
  • Peper, zout en versgeraspte nootmuskaat
  • Assortiment brood

Bereiding


Zet een pan op een zacht vuur en rasp de harde kazen (gruyere en cheddar). Snij de Bleu d'Auvergne in kleine blokjes en doe ze eveneens in de pan met 2 el maizena. Laat zachtjes smelten.

Halveer het teentje look en wrijf er de fonduepot mee in. Dit geeft straks een zacht lookparfum af zonder dat het echt storend wordt. Heb je geen fonduestel, gebruik dan een kleine gietijzeren cocotte.

Verwarm de witte wijn en breng tot het kookpunt. Voeg beetje bij beetje de gesmolten kaas toe en blijf constant roeren op een zacht vuur. Roer er tenslotte de whisky onder en blijf roeren tot die heerlijk smeuïge kaasfondue begint te pruttelen.

Zorg er ondertussen voor dat iemand de broodjes snijdt. Rooster ze kort onder de grill of op een hete grillpan en serveer onmiddellijk met lange prikkers.

Val niet onmiddellijk aan. Kaas kan namelijk behoorlijk heet zijn!

Tomatin Legacy
Tomatin Legacy. Vanaf maart zal hij er zo uitzien...
Foto kaasfondue: Ruben G.S.




Elke vrijdag is Foodie Friday bij A Tasty Dram. In deze wekelijkse rubriek krijg je een heerlijk recept waarin whisky een hoofd- of bijrol krijgt. Soms een eenvoudige cocktail of voorgerecht, soms een iets moeilijker hoofdgerecht of dessert. Maar altijd tongstrelend lekker.

Reacties