Rock Oyster Cask Strength

Rock Oyster Cask Strength
Glasgows onafhankelijke bottelaar en blender Douglas Laing lanceerde een paar weken geleden een cask strength versie van hun Rock Oyster blended malt. De whisky is een onderdeel van hun Remarkable Regional Malts, een reeks blended malts die zich toespitst op de klassieke whiskyregio's van Schotland. We zouden nu wel een discussie kunnen starten over het feit of de eilanden nu al dan niet een regio apart zijn of toch onderdeel uitmaken van de Highlands regio. Maar daarom zijn we hier niet, wel om een oester open te wrikken!

Op het eerste zicht leek Rock Oyster een concurrent voor een merk van het eigen huis en een van de meest charismatische blends in de industrie: Douglas Laing's Big Peat, een blended malt met enkel whisky's uit Islay. Ze claimen nog steeds dat er wat van de magische Port Ellen in zit (note to self: zet deze eens naast elkaar voor een diepgaand onderzoek).

Maar goed, Rock Oyster is een blend met malts van de Schotse eilanden Arran, Jura, Orkney en Islay. Arran is gekend voor zijn fruitigheid, Jura voor de frisse ongeturfde malts met citrusaroma's (ze stoken ook zwaar geturfde spirit). Islay is natuurlijk gekend voor zijn turfbommen met Caol Ila en Bunnahabhain die vaak gekozen worden door onafhankelijke bottelaars.

Identiteitskaart

  • Rock Oyster Cask Strength
  • Douglas Laing Remarkable Regional Malts
  • NAS Islands blended malt
  • 57.4% ABV
Rock Oyster

Proefnotities

Kleur: Strogeel of witte wijn van pinot gris druiven. Dunne en snelle olieachtige benen glijden naar beneden aan de rand van het glas.

Neus: Mijn eerste indruk was vrij cheesy, letterlijk. Chaumeskaas uit de PĂ©rigord geserveerd met jonge witte wijn. Oestersap met limoenzeste. Of misschien speelt mijn verbeelding en het illustratiewerk van Anna Koska hier een spelletje met mijn hersenen. De aroma's staan letterlijk in de file om uit het glas te raken. Fris en kruidig. Citroengras en teriyakisaus. De moutaroma's en jonge druiven doen me aan jonge spirit denken. En soms is dat ook gewoon goed. Jong hoeft niet onmiddellijk slecht of lage kwaliteit te zijn in mijn boekje. Grof zeezout, turf en een hoop kruiden, die ik nog niet onmiddellijk kan benoemen, in de vijzel. Peren bestreken met honing.

Een theelepel water maakt een zoete stortvloed los van passievrucht en granaatappel vermengd met steenkool en honing. Kan onsmakelijk klinken maar de liefhebbers gaan hier weg van zijn.

Smaak: De eerste sipjes zijn behoorlijk peperig en citrusachtig. Tabak en rookmot of rookhout. Honing en citroenzeste. Wortegemse citroenjenever of de citroen-tijm-honinglikeur - met een extra rokerige dimensie - die mijn ouders maakten om verkoudheden te bestrijden in de winter. Ik kan nog steeds niet kiezen tussen die twee.

Water maakt de whisky mierzoet. Zoete turf en vanillezaadjes. Heel veel nougataroma's met peperrook en zoete appels in de achtergrond. Karamel met een snuifje zout.

Afdronk: Marsepein vermengd met gerookte en gedroogde chilipepers.



Prijs: £50 / €65

Een schot in de roos voor Douglas Laing? Voor mij wel. Een gewaagde whisky gepakt en gezakt met een hoop smaken en een goede balans tussen zoet en rook. Het voelt allemaal wat jong aan maar er staat meer dan voldoende tegenover. Ik klaag alvast niet. Nee, I'm loving it. Sorry McDonalds, maar ik gebruik eventjes jullie campagnelijn van een paar jaar terug.

Noem het gerust het zoete kleine broertje van Big Peat Christmas. Wanneer krijgen we een Timorous Beastie op doping? En een Campbeltown blend? En een Lowlands blend? En... en...


Wat denken anderen ervan?

Douglas Laing Remarkable Regional Malts


Bron en afbeeldingen: Douglas Laing

Een sample van deze whisky werd opgestuurd door de mensen van Douglas Laing. Proefnotities en mening over de whisky zijn, zoals altijd, van mij.

Reacties