The Wood Makes the Whisky

The Wood Makes The Whisky by Gordon & Macphail
Onafhankelijk bottelaar Gordon & Macphail ging een paar maanden terug van start met de campagne 'The Wood Makes the Whisky'.

Hiermee willen ze hun klanten wegwijs maken in wat zij wood management noemen (aankopen, onderhoud, kuipen, toewijzen van lege vaten om gevuld te worden met new make spirit en het vernietigen van ongeschikte of uitgebluste vaten).

De campagne wordt ondersteund door een boekje geschreven door het Cask Strength duo Neil Ridley en Joel Harrison en een interactieve website. En natuurlijk een selectie van uitgelezen whisky's om alles in de praktijk te bewijzen...


Het boek

Het boekje "The wood makes the whisky" prikkelde me evenveel (of misschien zelfs meer) dan de samples. Het is een relatief dun boekje dat weliswaar veel aspecten van het whiskyvat bekijkt. Van de bomen tot de invloed op de whisky tot interessante grafieken over ongewenste karakteristieken versus stokerijkarakter tot de verschillen tussen toasting en charring.

Krachtige typografie, mooie foto's en een handcraft uitstraling. Zo zet je jezelf in de markt als een expert-bottelaar die zijn pijlen richt op kenners en geeks.


The Wood makes the whisky book charring vs toasting
Het verschil tussen toasting en charring?

The Wood makes the whisky - cask impact of a barrel
De invloed van een vat op het smaakprofiel van de distilleerderij? 

De whisky's

In het pakket zitten twee met zorg uitgekozen whisky's. Beide zijn vrij jong maar zouden wel een schoolvoorbeeld moeten zijn van het wood management van Gordon & Macphail. De eerste is een 8 jaar oude Glenrothes single malt uit de reeks The Macphail's Collection. Dit is een reeks van relatief jonge single malts die in kleine oplages op de markt gebracht worden. De andere is een Speymalt uit 2006. De Speymalt whisky's van Gordon & Macphail zijn single malts van The Macallan distilleerderij en worden gepresenteerd als vintages (m.a.w. met een jaartal).

Update: Ondertussen is er ook een Glenlivet 1974 van Gordon & Macphail aangekomen op het ATD hoofdkwartier. Een whisky die voor een speciale gelegenheid wordt bewaard en gereviewed.

Glenrothes 8 jaar

The Macphail's Collection Glenrothes 8yo
 • The Macphail's Collection Glenrothes 8 jaar oud
 • Glenrothes Distillery, Rothes (Speyside)
 • 8 jaar oude single malt
 • 43 % ABV
 • Gebotteld 10/11/2011
 • Refill sherry hogsheads en refill bourbon barrels

Glenrothes Distillery ligt dicht bij de Burn of Rothes. De stokerij is in handen van de Edrington groep (naast Highland Park, Macallan, ...) maar de merknaam is in handen van de Londense wijnhandelaar Berry Bros & Rudd.

Glenrothes Distillery
Glenrothes Distillery - afbeelding Wikipedia

Proefnotities

Kleur: Gouden stro. Laat dunne en lange benen achter op het glas.
Neus: Een vanillemilkshake en verloren brood met veel boter. Mout en hout, kokoswater en advocaat. Knapperig geroosterd brood. Een stuk minder zoet dan de officiële Glenrothes Select Reserve. Ananas uit blik.
Met water: Chocolademousse met stukjes ananas. Koffie met chocolade of mokka-chocolade cake. Geroosterde eik en een modderig bospad.
Smaak: De aanzet is vrij fruitig. Ananas en vanille. Melkchocolade met een snuifje grof zout en noten. Groene spar en snoepjes met dennenaroma. Een houten serre met geraniums.
Met water: Heel veel chocolade en rood fruit. Rond en romig met zoete moutige toetsen.
Afdronk: Melkchocolade en groene spar. Een zachte whisky.

Prijs: £31.95 (The Whisky Exchange) / €43 (Jurgen's Whiskyhuis)

Dit is niet de beste noch de meest complexe Glenrothes op de markt, maar dat beweert hij ook allerminst te zijn. Ondanks zijn jonge leeftijd is deze zeker genietbaar als een eerlijke alledaagse dram. En als je niet al te gek bent van de officiële Glenrothes Select Reserve, dan is deze misschien wel iets voor jou. Gordon & Macphail heeft nog een aantal andere whisky's onder dit label die waar voor hun geld bieden: een 8 jaar oude zwaar geturfde Bunnahabhain (heerlijk brutale vloeibare gerookte ham) en een 8 jaar oude Highland Park (nog niet geproefd).

The Macphails Glenrothes 8 year old
Een 8 jaar oude Glenrothes gebotteld voor The
Macphail's Collection

Speymalt 2006

Speymalt 2006 Macallan
 • Speymalt 2006
 • Macallan Distillery, Aberlour (Speyside)
 • 2006 vintage / 9 jaar oude single malt
 • 43 % ABV
 • Gebotteld op 17/11/2015
 • First fill en refill sherry butts
Macallan, of The Macallan zoals ze trots op hun flessen zetten, is te vinden in Craigellachie. Op het etiket staat in het groot Highland Malt (Speyside ligt in de Highlands maar wordt gezien als een aparte regio) maar ze zijn er tevens trots op om de kleinste stookketels van Speyside te hebben. Of hoe breng ik mijn klanten in verwarring door Highlands en Speyside door elkaar te gebruiken...?

Spirit Stills Macallan
De spirit stills van Macallan - afbeelding: whisky.com

Proefnotities

Kleur: Strogeel met gouden accent. De whisky laat lange sierlijke benen achter.
Neus: Aardbeienconfituur en abrikozen. Een licht zuurtje doet zijn intrede na de zoete aanzet. Sherryazijn en groene appels. Volkorenpasta en een héél kleine toets van zoethout. Karamelsaus met chocoladeroomijs.
Met water: Minder zoet. Jonge houttwijgjes en leder. Een antieke lederen zetel in een koloniale hotelkamer. Een fruitschotel met abrikozen en perzik.
Smaak: Zoete meloenen en peperige mout. Een rond en kruidig mondgevoel met banaan en eik. Heel veel soorten roomijs door elkaar: karamel, chocolade en aardbeiensmaak zitten er al zeker tussen.
Met water: Rozijnen en zoete druifjes gemixt met suiker en een bittere toets van meloenschil en ananas. De evolutie is eerder romig. Roggepap misschien?
Afdronk: Een korte karamelachtige finish met chocolade, bittere noten en rogge.

Prijs: £32.95 (The Whisky Exchange) / €48 (Jurgen's Whiskyhuis)

Op hetzelfde prijsniveau van The Macallan Gold, hoef ik hier niet lang over na te denken. Ik kies de Speymalt 2006. Een beetje meer diepgang en kracht voor hetzelfde geld zonder de "kleur is belangrijk" reclame en potserige verpakking. Less is more in dit geval. Hij voelt zelfs ouder aan dan 9 of 10 jaar oude single malts. De sherry is zeker aanwezig maar een sherrymonster kan je hem allerminst noemen. En als je een betaalbare Macallan mét leeftijdsaanduiding zoekt, zijn de opties niet dik gezaaid. Een Speymalt of een overgeprijsde (naar mijn mening toch) 10 of 12 jaar oude Fine Oak. 


Speymalt 2006
Een 2006 Speymalt a.k.a. The Macallan mét leeftijdsaanduiding
Gordon & Macphail is er zeker in geslaagd om hun punt The wood makes the whisky kracht bij te zetten. Het zijn zeker niet hun beste whisky's maar wel altijd eerlijke single malts die goed scoren op de value for money-schaal als doordeweeks drinkertje. Soms hoeft het leven niet overgecompliceerd te zijn. Gelukkig maar.


Wat denken andere mensen van de whisky's? 


Samples werden opgestuurd door de mensen van Gordon & Macphail. Proefnotities en mening over de whisky zijn, zoals altijd, zo onbevooroordeeld mogelijk.

Bron en afbeeldingen: Gordon & Macphail

Reacties