Foodie Friday: Smokito cocktail met Ardbeg 10

De zomer komt er schoorvoetend aan, dus wordt het stilaan tijd om de cocktailkunsten aan te scherpen. Update: wie de zomer gevonden heeft, stuur 'm even langs. Hij is al een tijdje vermist...

Maar goed. Cocktails maken dus! De mojito was tot een paar jaar terug mijn lievelingscocktail. Snel te maken en heerlijk verfrissend dankzij de munt en het spuitwater. Zou dit even lekker zijn met een rokerige Islay whisky? We proberen het even uit met de Smokito met Ardbeg 10 single malt.


Voorbereiding 2 min - bereidingstijd 5 min - totaal 7 min.

Voor 1 cocktail

Ingrediënten

  • 40 ml Ardbeg 10 single malt
  • 1/2 limoen in partjes
  • 10 verse muntblaadjes
  • 2 theelepels rietsuiker
  • gecrusht ijs
  • flesje koel spuitwater
  • takje munt als garnituur
Extra keukenmateriaal
  • cocktaillepel
  • mojitoglas

Bereiding


Snijd de limoen in partjes en doe deze in het mojitoglas en voeg de rietsuiker toe. Duw met de achterkant van je lepel het sap uit de partjes limoen. Doe de muntblaadjes in het glas. (Sommige bartenders zeggen dat je eerst de muntblaadjes best even in één hand legt en erop klapt met de andere. Dat zou de aroma's losmaken.) Duw de munt met je lepel voorzichtig door het suiker-limoenmengsel.

Doe een flinke schep gecrusht ijs in het glas, giet de whisky erbij en roer goed om zodat de suiker oplost.

Schep nog wat gecrusht ijs in het glas tot het voor ongeveer 3/4 gevuld is en top af met spuitwater. Werk af met een takje munt.


Santé, schol, slainte, a su salud, à sua saúde!


Elke vrijdag is Foodie Friday bij A Tasty Dram. In deze wekelijkse rubriek krijg je een heerlijk recept waarin whisky een hoofd- of bijrol krijgt. Soms een eenvoudige cocktail of voorgerecht, soms een iets moeilijker hoofdgerecht of dessert. Maar altijd tongstrelend lekker.

Reacties