Feis Ile: Kilchoman

Kilchoman is voorlopig nog de jongste distilleerderij van Islay en nog de enige die volledig in privéhanden is. De Willsfamilie zwaait er sinds 2005 de plak en werd tot vorig jaar bijgestaan door de ex-distillery manager van Bunnahabhain, John McLellan. Hij verloor op Paaszondag van dit jaar jammer genoeg de strijd tegen kanker.

Om het Beatson Cancer charity fonds te steunen, besloten ze één fles van het allereerste vat Kilchoman uit 2005 te veilen en te bottelen op de 10e verjaardag. De fles bracht £7.000 op en dat bedrag werd opgetrokken tot £10.000 door de mensen van de distilleerderij en een handvol schenkers.

Islay's jongste staat stevig in zijn schoenen. De jonge whisky's scheren (bijna) altijd hoge toppen. Een deel van het graan verbouwen, mouten en kilnen ze zelf voor hun 100% Islay whisky. De gedroogde gerstemout heeft een ppm-gehalte van ongeveer 25ppm. Ter vergelijking: de standaard mout die wordt ingekocht van Port Ellen maltings wordt afgeleverd op 50ppm.

Kilchoman Distillery

Profiel

  • Kilchoman Distillery, Bruichladdich (Islay)
  • Eigenaar: Anthony Wills
  • Productie: 200 000 liter
  • Waterbron: Allt Gleann Osamail burn
  • Installatie: inox semi-lauter beslagkuip, vijf inox washbacks, een wash still en een spirit still, eigen moutvloer en bottellijn.
  • Aantal fenolen: 25 - 50 ppm
  • Uitspraak: [Kil-ho-man]

Feis Ile whisky

Kilchoman Oloroso sherry butt 429/2007

  • Onbekend ABV
  • 2007 Vintage
  • Oplage: 637 flessen
  • Prijs: £90
  • Exclusief verkrijgbaar in het Kilchoman's visitor centre op 26 mei 2016 
Kilchoman Feis Ile 2016

Standaard gamma Kilchoman

Kilchoman core range
De jongste Ileach netjes opgelijnd
(v.l.n.r. Kilchoman Machir Bay, Loch Gorm, Sanaig, 100% Islay, 2008 Vintage)
Foto credit: The Whisky Exchange

Het kerngamma van Kilchoman bestaat uit de voornamelijk op bourbonvaten gerijpte Machir Bay, een oloroso sherry gerijpte Loch Gorm, een 50-50 vatting Sanaig, een Madeira cask, een Vintage (2008 is de meeste recente) en de 100% Islay gestookt met graan van de eigen boerderij en zelf gedroogd op een eigen moutvloer.

Meer weten?


A photo posted by Gert Claus (@tastydram) on

Reacties