Foodie Friday: Auchentoshan mascarpone met citroen-limoensaus & amandelcrumble

Whisky Mascarpone
afbeelding: gourmandize.com

We zetten het weekend in met een fris en zomers dessertje op basis van romige mascarpone, Auchentoshan 12 - een single malt whisky uit de Lowlands regio - en een typisch Brits sausje van citroen en limoen bestrooid met een amandelcrumble om het geheel wat textuur te geven: Auchentoshan mascarpone met citroen-limoensaus en amandelcrumble.

Voorbereiding - bereidingstijd - totaal .

Voor 8 personen

Ingrediënten mascarpone

  • 60 gr poedersuiker
  • 2 cl Auchentoshan 12yo
  • 150 gr mascarpone
  • 8 gr gelatine (2 blaadjes)
  • 200 gr room

Ingrediënten limoen-citroensaus

  • 70 gr suiker
  • 1 el maizena
  • 235 ml water
  • sap van 1 citroen
  • sap van 1 limoen
  • zeste van 1/2 citroen
  • zeste van 1/2 limoen
  • 1 el boter

Ingrediënten amandelcrumble

  • 20 gr bloem
  • 20 gr amandelpoeder
  • 20 gr boter
  • 20 gr bruine suiker

Bereiding

Whisky-mascarpone
We starten met de whisky-mascarpone. Doe de mascarpone en poedersuiker in een kom en klop los tot alles een geheel is. Voeg de whisky toe en klop verder op tot een smeuïge massa.

Week de gelatineblaadjes in koud (!) water gedurende 10 minuutjes. Klop ondertussen de room op.

Verwarm zachtjes een paar eetlepels van de mascarponeroom en los er de uitgeknepen gelatineblaadjes in op. Spatel ondertussen de mascarpone onder de opgeklopte room. Doe dan de gelatine bij je mengeling.

Giet het mengsel over in dessertglaasjes en plaats in de ijskast. Laat een paar uur opstijven.

Limoen-citroensaus
Zet een pot op het vuur. Meng de suiker en maizene. Voeg water toe en roer tot alles een mooi geheel is. Breng aan de kook. Voeg de zeste en het sap van een limoen en een citroen toe en laat even doorkoken.

Haal van het vuur, voeg een klontje boter toe en roer om. Zet ook even weg in de ijskast om af te koelen.

Amandelcrumble
Verwarm de oven voor op 180°C.

Meng alle ingredienten en kneed tot een balletje.

Verkruimel het balletje tot kleine erwtjes op een ovenschool met bakpapier. Bak gedurende 10 - 12 minuten in de oven. Laat even afkoelen en verkruimel.

Haal de glaasjes mascarponeroom uit de ijskast, overgiet met limoen-citroensaus en bestrooi met crumble. Dien op met een glaasje Auchentoshan 12.

Auchentoshan 12
Auchentoshan 12. - Foto credit: auchentoshan.com

Het originele recept kan je nog eens nalezen op gourmandize.com. Het amandelcrumble recept komt van Jeroen Meus.

Elke vrijdag is Foodie Friday bij A Tasty Dram. In deze wekelijkse rubriek krijg je een heerlijk recept waarin whisky een hoofd- of bijrol krijgt. Soms een eenvoudige cocktail of voorgerecht, soms een iets moeilijker hoofdgerecht of dessert. Maar altijd tongstrelend lekker.

Reacties

Een reactie posten