Wemyss Malts 1988 Glenrothes Marmelade Appeal

Wemyss Malts 1988 Glenrothes Marmelade Appeal
Glenrothes Distillery heeft alle elementen in huis om een groots merk te vormen: een vrij unieke flesvorm, een Vintage-aanpak met jaartallen zoals in de wijnindustrie (ook al lanceren ze meer en meer NAS whisky onder het label Reserve) en een spookverhaal.

Het merk en de dagdagelijkse operaties zijn hier niet in dezelfde handen. Sinds 2010 is de merknaam in handen van het Londense Berry Bros & Rudd (BBR) terwijl de distilleerderij zelf gerund wordt door Edrington. Deze eerder vreemde situatie kwam tot stand na de verkoop van de Cutty Sark blend aan Edrington.

Het merk Cutty Sark paste niet meer in het portfolio van BBR en Edrington was erop gebrand om een sterk en bekend merk met faam toe te voegen aan hun portefeuille.

Identiteitskaart

  • Wemyss Malts 1988 Glenrothes Marmelade Appeal
  • Glenrothes Distillery, Rothes (Speyside)
  • 26 jaar oude single malt single cask
  • 46% ABV
  • Gedistilleerd in 1988 - gebotteld in 2015
  • 629 flessen
The orange blossom nose on this butt sets a bitter orange marmalade.
Zo zag Glenrothes eruit aan het eidne van de 19de eeuw. - foto: Facebook page The Glenrothes

Proefnotities

Kleur: Een dram uit de gouden eighties. De drank absorbeerde een diepe gouden kleur uit het vat. De benen zijn traag en vet.

Neus: Een houten doos met kleurpotloden en dadels. Een Turkse bakkerij met veel zoete gebakjes achter de toonbank. Gedroogd hooi en kruiden. Een vaas met geurig houtschaafsel, rozenblaadjes en pot pourri. Opnieuw herken ik de Sandalwood scheercrème van Trumper's. Een zoete en exotische whisky met een licht zoute toets. Met honing bestreken pecannoten en een vleugje metaal.

Voeg niet teveel water toe. Onhoud dat de meeste single casks van Wemyss Malts gebotteld zijn op 46% en dus perfect drinkbaar zijn. Een of twee druppeltjes water kunnen natuurlijk wel een hoop nieuwe aroma's losmaken. In dit geval: chocolade, hééérlijke chocolade! Biscuittaart en javanais (typisch Belgisch dessert op basis van amandelcake en mokkacrème) met oranjebloesemwater. Zoetzure saus met ananas uit blik. Ik zou zelfs durven zweren op een paar druppels bruine HP saus.

Smaak: Een zoet en romig koffiedessert met sinaasappelaroma's. Chocolade bedruipt met koffie. Sinaasappelmarmelade (vandaar de naam...).

Water brengt de HP saus terug. Romige chocolademousse met stukjes ananas.

Afdronk: Koffiebonen en sinaasappel. Een moutige en kruidige bierfinish. Zacht, romig en bijna-eeuwigdurend.

A photo posted by Gert Claus (@tastydram) on


Standaard Glenrothes blaast me zelden van mijn sokken. Vaak zijn ze degelijk maar weinig tot nooit uitmuntend. Deze respectabele single cask herstelt min of meer het vertrouwen. De warme sinaasappeltoetsen maken dit een perfecte dram voor een eenzame meditatiesessie (lees: in je eentje genieten van een heerlijke whisky) op een herfstavond. Tijd om die 18 jarige first-fill sherry butt single cask van Malts of Scotland open te doen. Die stond al even ongeopend in de kast... Maar ik betwijfel dat hij dit juweeltje van Wemyss Malts kan kloppen.

Prijs: €170 bij Master of Malt 

A Tasty Dram whisky review Wemyss Malts 1988 Glenrothes Marmelade Appeal


Bron en afbeeldingen: Domino.be/Glenrothes
Het sample werd opgestuurd door Emma Hooper van Wemyss waarvoor dank. Mening geuit in de review zijn strikt persoonlijk en worden zo onbevooroordeeld gemaakt.

Reacties