Clynelish 14

Clynelish 14 is een van de legendarische Diageo malts onder de connaisseurs. Diegenen die Diageo niet kennen: het is een multi-miljarden concern met meer dan 30 distilleerderijen en andere spiritmerken in hun portefeuille. Je kan ze makkelijk de AB Inbev van de sterke drankenindustrie noemen.


De Clynelish distilleerderij ligt nabij Brora in de Highlands. De originele Clynelish distillery werd gebouwd in 1819 en produceerde een vrij lichte stijl van spirit. De whisky bleek zeer populair te zijn bij blenders dus moest de capaciteit danig opgetrokken worden.


Diageo bouwde een gloednieuwe distilleerderij aan de overkant van de straat en het nieuwe Clynelish opende in mei 1968. Een maand later werd de oude gesloten. De nieuwe stokerij gebruikte exacte kopieën van de oude stills. Door steeds toenemende vraag moest Diageo de oude Clynelish stokerij heropenen. Ze stookten er een zwaar geturfde spirit, deels om een tekort aan Islay whisky op te vangen.


Brora was één van de vele slachtoffers van de Grote Whiskyslachting in 1983. De zeldzame Brora's die nu nog op de markt komen zijn onderdeel van de jaarlijkse ultrapremium Diageo Special Releases.


In januari 2014 onthulde Diageo plannen om de productiecapaciteit van Clynelish op te trekken van 4.8 miljoen liter alcohol naar 10 miljoen. Door tegenvallende resultaten en een daling van de export naar bepaalde markten zoals Oost-Europa, werd de investering in oktober 2014 al op de lange baan geschoven. Momenteel is de distilleerderij gesloten. Ze vervangen er de mashtun en upgraden een deel van het materiaal. De productie zou normaal hervatten in september 2016.


Clynelish is een signatuurmalt van Johnnie Walker Gold Label Reserve, voordien bekend als de 18 jaar oude Johnnie Walker. Als single malt zijn er slechts twee officiële bottelingen en eentje exclusief voor de distilleerderij. Er worden jaarlijks een 100000 flessen verkocht van de klassieke 14 jaar oude single malt. Vorig jaar stelde Diageo een NAS (no age statement) Clynelish voor als onderdeel van hun Special Releases. Het prijskaartje was ronduit duizelingwekkend: £550 of €650.


Clynelish Distillery


Clynelish 14Identiteitskaart
  • Clynelish 14 year old (O.B.)

  • Deel van Diageo's Classic Malts, vertegenwoordigt de Highlands regio

  • Clynelish Distillery, Brora (Highlands)

  • 14 jaar oude single malt

  • Alcohol: 46% ABV

  • Kunstmatig gekleurd en koud gefilterd.


Proefnotities Clynelish 14Kleur: Vals goud. De whisky laat dunne olielijntjes achter op het glas. Water toevoegen wekt geen Schotse mist op (de whisky wordt dus niet troebel). De whisky werd dus koud gefilterd.

Neus: Veel houterige accenten op de neus. Tropisch fruit zoals mango en ananas. Honing-karamel en subtiele houtrook. Een licht maritiem zoutig aroma en geurig hout. Kaarsenwas, bloemennectar en kersenbloesems. Kersen- en druivensap.

Met water krijg ik nog wat citrus en vettige room toegevoegd.

Smaak: Zoete honing en kaarsenwas. Een overdosis kruidnagel creëert een bittere en florale smaak. Een volle body met banaan en eetbare bloemen. Spicy zoete peper.

Met water opnieuw vette citrus en peper. Kamfer, kruidnagel en bittere houtsmaken.

Afdronk: Droog en bitter. Houterig. Kruidige fino sherry, kersen en rode bessentwijgjes.

Dus? Kopen of laten staan?De meeste whisky's uit Diageo's Classic Malts stal zouden vaste waarden moeten zijn in de kast van een liefhebber. Velen - ikzelf incluis - beginnen echter te fulmineren over Diageo en de miljardenbusiness waar winst en marktaandeel voor kwaliteit en klanten komen. Maar de kwaliteit van een Lagavulin 16, Clynelish 14, Caol Ila 12, Talisker 10 en andere Classic Malts is vrij consistent. Vaak zijn het steengoede whisky's voor hun prijs. Een must-buy als je het mij vraagt dus.

Clynelish 14 heeft ondertussen een speciaal plekje in mijn kast. Ik had al een paar maanden een fles ongeopend in de kast staan. Ik heb het zegel verbroken toen Mrs. C aankondigde dat ze zwanger was van ons eerste kleintje. De kleine Lotte is tevens de reden dat het vrij stil was op de blog de afgelopen weken. Het nieuwe familieleven is vrij tijdrovend maar het blogritme zou stilaan terug op normale snelheid moeten komen. Hopelijk...

Prijs: £41.15 / €49.83 bij The Whisky Exchange. Maar Clynelish 14 is wereldwijd beschikbaar in drankenzaken annex slijterijen en zelfs bij supermarkten met het betere whiskyaanbod.

[caption id="attachment_1339" align="aligncenter" width="628"]Clynelish 14 Een degelijke single malt uit de Classic Malts reeks[/caption]

Foto credits: Diageo (foto distilleerderij), The Whisky Exchange (foto fles).

Reacties