9 Halloweenfilms met bijpassende whisky

Halloween komt er bijna aan. In België is dit een weinig populair feest op 31 oktober. 20 jaar geleden had bij wijze van spreken nog niemand van het feest gehoord en het probeert nog steeds voet aan wal te krijgen (ook al liggen winkels volgepakt met kostuums en bijna creepy stuff). Slechts weinig mensen sturen hun kinderen in het donker naar buiten als vriendelijke spookjes, piraten of zombie-Justin Biebers.


De enige reden waarom ik Halloween misbruik, is om mijn collectie horror DVD's nog eens van onder het stof te halen (Noem me gerust ouderwets. Van blue rays of Netflix is hier geen sprake) en er een whisky  bij uit te schenken.

Ik pik er 9 klassieke horrorfilms uit en probeer ze aan een passende whisky te koppelen.

The Exorcist (1973) - Ardbeg Uigeadail







The Exorcist zou wel eens de beste horrorfilm aller tijden kunnen zijn. Alhoewel, het debat daarover zou wel eens even lang kunnen duren als dat over de beste whisky van de wereld. De film gaat over de 12 jaar oude Regan die bezeten wordt door een kwaadaardige geest, Pazuzu. Twee katholieke priesters worden opgeroepen om het meisje te redden... Veertig jaar later bekijk je deze film nog altijd best met de lichten aan.


De enige dram die ik in staat zie om Pazuzu te bestrijden is de Ardbeg Uigedeail. Groots, hevig en vuilbekkend. De bezeten Regan in een whiskyglas. Klassieke Ardbegrook in combinatie met heerlijk vuile sherrytoetsen (op voorwaarde dat je een goeie batch van Oogie te pakken hebt).


Alien (1979) - Octomore 7.1







Opnieuw een echte klassieker in het genre. De computers hebben misschien de tand des tijds niet doorstaan, maar H.R. Gigers Alien heeft nog niets aan zijn duistere aantrekkingskracht verloren. De eerste Alienfilm liet een blijvende indruk achter op mij. Nu ja, de film voor de eerste keer zien op 10-jarige leeftijd, heeft daar vast iets mee te maken. Ik moet je niet vertellen dat een wandeling door een donkere straat op zijn minst… uitdagend was. De donkere atmosfeer en occasionele opduiken van de alien creeërden een spannende folm.


De biomechanische tekeningen van H.R. Giger doen me telkens denken aan Bruichladdich’s experimentele Octomore. Een dram die zich perfect thuis voelt in een koud en donker ruimteschip. Geen makkelijke whisky, maar dat was de film ook niet de eerste keer. Deze whisky- & filmcombinatie lag zelfs aan de basis van deze blogpost.


The Shining (1980) - Benromach 10







Bitter weinig verfilmingen van Stephen King halen het niveau van het boek. Maar geef de touwtjes in handen van Stanley Kubrick en geef de hoofdrol aan Jack Nickolson en je krjigt een instant klassieker die een invloed nalaat op het genre voor tientallen jaren. Sommige scenes en quotes (Here’s Johnny) behoren tot ons cultureel erfgoed.  De film bleef vrij trouw aan het boek. De familie Torrance komt aan in een afgelegen hotel. De vader én schrijver, Jack Torrance, solliciteert voor de rol van winterconcierge en wil van de eenzaamheid gebruik maken om te schrijven. Maar het hotel heeft andere plannen met de familie…


Het zou maar al te gemakkelijk zijn om te kiezen voor een Jack Daniel’s n°7. Dat is immers de whisky die Jack Torrance bestelt in de Gold Room bij barman Lloyd. In plaats daarvaan kies ik een Benromach 10. Net zoals de film is dit een whisky die je nooit meer vergeet. Verfijnd met een vleugje rook. Eentje om rustig van te nippen in de lobby van een klassehotel. Het Overlook hotel misschien?…


Texas Chainsaw Massacre (1974) - Balcones Brimstone







Als Psycho van Hitchcock het slasher subgenre op de kaart zette, dan maakte Tobe Hoopers Texas Chainsaw Massacre het populair. Het verhaal is simpel en heftig. Een groepje jongeren valt ten prooi aan een kannibalenfamilie met een iconische moordenaar op kop, Leatherface.


Ik kon bijna niet anders dan een Texaanse malt te kiezen als sparring partner voor Leatherface.  Dan komt een mens al snel terecht bij Balcones Brimstone single malt. Een innoverende rokerige whisky gestookt uit koren. Dit zou wel eens de after-dinnerwhisky kunnen zijn van de kannibalenfamilie.


Shaun of The Dead (2004) - Springbank 10







Aha, één van mijn all-time favoriete zombiefilms. Deze Britse interpretatie van een zombieapocalypse zit volgepakt met referenties naar klassieke horrorfilms. Hoe meer je de film ziet, hoe meer details die je zal ontdekken. Wees niet tevreden met een eenmalige kijkbeurt van deze romantische komedie met zombies. Iets om samen met het vrouwtje (of meneertje) te bekijken. Must see.


Een film die beter wordt, naarmate je hem meer ziet. Dat vraag om een whisky die je leert appreciëren naarmate je hem meer proeft. Hallo Springbank 10! Een van de laatste onafhankelijke whiskybedrijfjes die smakelijke drams voor whiskynerds maakt.


Dead Snow (2009) - Mackmyra Vinterrök







Nog een zombiefilm? Jawel, maar wel een van de betere uit Scandinavië met meer dan één origineel sterfgeval. Een groepje Noorse studenten trekt naar een afgelegen berghut tijdens de vakantie. Ze lopen een bataljon nazi-zombies tegen het lijf die hun gestolen buit terug willen... en dan breekt de bloederige hel los in een sneeuwlandschap.


Een Scandinavische film vraagt gewoon om een Scandinavisch drammetje. En dan komt een mens al snel uit bij  Mackmyra Vinterrök. Het is een unieke rokerige Mackmyra waarbij gebruik gemaakt wordt van jeneverbessen om het graan te drogen. Dit zou een traditionele Zweedse methode zijn om voedsel te roken met jeneverbessen.

The Blair Witch Project (1999) - Highland Park 12







Een film samengesteld met zogenaamd verloren fragmenten die viraal ging in een periode waarin het internet nog in zijn kinderschoenen stond (geef toe, dat lijkt ondertussen al eeuwen geleden). De teruggevonden fragmenten waren afkomstig van drie filmstudenten op onderzoek naar een lokale legende. De regisseurs maakten zelfs eerst een mockumentaire (vals dus) over de Blair Witch en gingen flyers over de drie verdwenen studenten gaan uitdelen om het allemaal wat realistischer te maken.


Aangezien het overgrote deel va de film opgenomen werd in het woud, pik ik er graag een rokerige whisky met heidearoma's en toetsen van hout uit. En dan kom je bijna altijd bij Highland Park 12 uit. Nog steeds een van deze betere whisky's en vrij aantrekkelijk geprijs. Iets om mee te pakken op een kampeertrip in het woud.

Dracula (1931/1992) - Tomatin 14 Port Wood











Bram Stoker’s Dracula novelle ligt aan de basis van tonnen vampierenfilms en televisiereeksen. Coppola's interpretatie is kleurrijk en met bijzonder veel aandacht voor de kostuums. De film bleef ook mooi trouw aan het originele boek. Maar ook de versie van 1931 met dé acteur der vampieracteurs, Bela Lugosi, in de hoofdrol, boet nog niks aan charme in. Ik kan niet kiezen tussen de twee.


Gezien de Victoriaanse setting van de films, kies ik voor de Port Matured Tomatin, een whisky die net dat ietsje verfijnder en levendiger is. Een typische Highlands whisky geïnfuseerd met al het goede van een portovat. En natuurlijk waren porto en andere wijnen hét drankje van de Londenaars in die tijd.


Dawn of The Dead (1978) - Corsair Ryemageddon







De moeder van alle zombiefilms en nog steeds het beste werk van George Romero. Een groepje overlevenden zoekt beschutting voor een zombie-invasie in een gigantisch winkelcomplex. Een feest van comic style bloed, ingewanden en een aantal grappige sterfgevallen. Maar laat ons ook niet vergeten dat de film een stukje satire was die de moderne consumptiemaatschappij een spiegel wil voorhouden. Romero's visie week af van de gebruikelijke Amerikaanse happy ending. Geen cavalerie die de wereld komt redden, enkel onzekerheid blijft over.


Het grootste deel van de film werd opgenomen in Pennsylvanie, een staat bekend om zijn ryewhisky's. De apocalyptische visie van Romera duwt je volledig in de richting van Corsairs Ryemageddon. Een Amerikaanse rye gestook uit gemoute rogge en chocoladerogge.






Dit lijstje is verre van volledig. Ik kon makkelijk nog een aantal films toegevoegd hebben: Halloween, Evil Dead, The Hills have eyes, Ringu, A Nightmare on Elm Street. Genoeg inspiratie voor een nieuwe editie in 2017 dus.

Heb je zelf nog enkele combinaties van whisky's en Halloweenfilms? Laat me dat gerust weten!

Reacties