Douglas Laing Yula 21 Year Old

De tweede editie van Douglas Laing Yula 21 Year Old is nu ongeveer een maand beschikbaar. Ik heb eindelijk de tijd om even rustig achter een sample van deze blended malt te gaan zitten.

Ik markeerde de eerste editie van 20 jaar oud als uitstekend in mijn proefboekje (Ik geef geen cijferscores aan whisky's). Editie 2 is in wezen dezelfde whisky, alleen een jaartje ouder. Als ik het persbericht goed gelezen heb, gebruikt Douglas Laing dezelfde componenten van vorig jaar met een extra jaartje rijping vooraleer alles gemengd en gebotteld wordt.


Ik ga het hele verhaal over Yula (of Iula) niet opnieuw herhalen. Als je het hele verhaal wil lezen zou it zeggen... google it. Hier zijn mijn proefnotities van Douglas Laing Yula 21 Year Old.

A photo posted by Douglas Laing (@dlaingwhisky) on


IdentiteitskaartDouglas Laing's Yula 21 Year Old


  • Douglas Laing Yula 21 Year Old

  • Blended Island Malt

  • 21 jaar oude blended malt

  • Alcohol: 52.3% ABV

  • Oplage: 900 flessen


Proefnotities Douglas Laing's Yula 21 Year OldKleur: Donker goud. Onze Scandinavische prinses lijkt wel gek te zijn op gouden juwelen. Walsen onthult een olieachtige textuur.

Neus: Citroensorbet en zoute maritieme lucht. Houtbeits en zoute karamelfudge. Dennenhout en hars. Sinaasappelschil en een licht medicinaal aroma. Een vleugje rook, gedroogde appel en lavendelglazuur.

Met water komt de rook letterlijk bovendrijven samen met een crème van citroen en munt. Een open haard in een chalet.

Smaak: Een compleet andere dram dan bij het nosen.. Geschroeid hout en as. Het tweede slokje is alweer zachter maar dan slaat de rook opnieuw toe. Bitter hout, piment, kruidnagel en gedroogde munt. Een mengeling van Indische kruiden.

Met water: Zoete thee met honing geserveerd in een houten mok waarvan de binnenkant geschroeid is. Droge houtskool, kruidnagel en piment (of allspice). Ik weet dat deze smaakassociatie niet bestaat maar meloen op de barbecue komt dicht in de buurt van wat ik ervaar.

Afdronk: Verbrand brood uit de broodrooster en roggebeschuiten. Een lange droge finish.


A photo posted by Gert Claus (@tastydram) on


Douglas Laing positioneert zichzelf meer en meer als een blender met hun gamma aan Remarkable Regional Malts. Ze hebben natuurlijk al meer dan zeventig jaar ervaring met de Double Barrel reeks, Clan Denny en een aantal andere blends. De Yula trilogie is Douglas Laings hedendaagse magnus opus.

Uit kwaliteitsvaten komt een kwaliteitsblend voort (ervan uitgaande dat je een goed getrainde neus hebt). Daarin schuilt geen geheim maar ze hebben het wel uitermate goed begrepen bij Douglas Laing. En de fles ziet er natuurlijk ook weer om te smullen uit. Douglas Laing Yula 21 Year Old is alweer een knap werkje van Pocket Rocket Creative.

Foto:  Douglas Laing (fles)
Een sample van Douglas Laing Yula 21 Year Old werd opgestuurd door de mensen van Douglas Laing. Aangezien het absoluut geen zin heeft om mezelf voor te liegen zijn meningen geuit in deze review mijn eigen eerlijke mening.

Reacties