The Glenlivet Cipher

Een paar weken terug was ik te gast op een klein event van The Glenlivet samen met twee andere mensen. Het concept was minimalistisch en puur, een beetje zoals hun nieuwste single malt: The Glenlivet Cipher.

Alles staat hier in het teken van, je kan het al raden,… ontcijferen. The Glenlivet Cipher heet niks voor niks The Cipher. Je start met bijzonder weinig informatie. Geen proefnotities, geen leeftijd, geen herkomst van de vaten. Niks meer dan het wettelijke minimum. Zelfs de mensen van The Glenlivet tasten in het duister over The Cipher.

Klinkt het verhaal bekend? Klopt. Een paar jaar geleden probeerde The Glenlivet dit concept al eens uit met de Glenlivet Alpha expressie.


Geen leeftijd, geen officiële proefnotities, geen info over de vaten, niks... Aan jou om de whisky te ontcipheren...

Het is aan jou om de smaken en aroma’s uit het glas te proberen beschrijven. Via een knappe microsite kan je Alan Turinggewijs een poging doen om de code te kraken. Master Distiller Alan Winchester geeft je in een reeks korte video’s wat uitleg (en misschien zelfs een cryptische hint). Eens je neus en mond het werk gedaan hebben mag je je kans wagen om de code te ontcijferen. Met de hulp van een aromawiel probeer je te beschrijven wat je zonet geroken en geproefd hebt. De website geeft je vervolgens een totaalscore.

De gemiddelde score aan onze proeftafel was 55% (ik scoorde net iets lager: 54%). The Cipher herinnert je eraan dat je zintuigen bij het blind proeven maar beter op scherp kunnen staan én dat je hersenen soms een loopje met je durven nemen.

België was als een van de laatste landen aan de beurt voor het event van Glenlivet. Dat wil zeggen dat Alan Winchester en co stilaan kleine hints en officiële proefnotities over de whisky zullen loslaten via de website.






Identiteitskaart The Glenlivet Cipher



[caption id="attachment_1671" align="alignright" width="225"]The Glenlivet Cipher Picture: The Whisky Exchange[/caption]


  • The Glenlivet Cipher

  • The Glenlivet Distillery, Ballindalloch(Speyside)

  • Alcohol: 48% ABV

  • 150 flessen voor België, 33000 flessen wereldwijd


Uiterlijk: Donker goud. Het lijkt erop dat ze de e150 kleurstof achterwege gelaten hebben hebben. Net zoals de koude filtratie. (m.a.w. de whisky wordt troebel wanneer je water toevoegt). De dunne en snelle benen op glas laten een fijn laagje olie achter.

Neus: The Glenlivet staat zowat synoniem voor toegankelijke single malts en dat is nu niet anders. Een heel zachte en zoete neus. Ik denk in eerste instantie aan Engelse wijgommetjes en zoethout. En twee klassieke aroma's van Glenlivet: peer en vanille. Fruitig met een tikkeltje kruidigheid. Een mengelmoes van geprakte boter, banaan en abrikoos. De Cipher heeft vrij veel mout op de neus doorheen dit alles.

Smaak: Romig en zacht in de mond. Een kruidig gebak met honing. Peer, kaneel en het o zo Britse fudge oftewel karamel toffee. Gemberchocolade, ananas en golden syrup.






Dit moet zowat de eerste Glenlivet zijn die ik proefde. (Note to self: open eindelijk eens die Founder’s Reserve en zet hem meteen naast het sample van deze Cipher.) Het verhaal rond de whisky steekt goed in elkaar ook al is het dan wel een beetje een gimmick. De interactieve test voegt zeker iets extra toe aan het mysterie. The Glenlivet Cipher lijkt me grotendeels samengesteld uit first-fill bourbonvaten en misschien is er zelfs een virgin oakvaatje tussengeglipt .  Maar dat zijn allemaal wilde gokken.

Dit is een meer dan degelijke whisky die je leert dat geur en smaken vrij subjectief zijn. Mijn vanille kan net zo goed jouw cupcake zijn... Ik ben benieuwd naar het volledige plaatje eens de marketingmensen (en Alan Winchester) alles onthuld hebben.

Bedankt aan de mensen van Famous Relations en Pernod Ricard voor de kans om The Glenlivet Cipher te komen proeven. Aangezien het absoluut geen zin heeft om mezelf voor te liegen zijn meningen geuit in deze review mijn eigen eerlijke mening.

Reacties