Aberlour Origins

Een week of twee terug was ik te gast op een whiskydiner van Aberlour in de Secret Garden.  De opzet van het hele event was "rustig aan".  Soms moet een mens nog eens de tijd nemen om te genieten van de leuke dingen in het leven. Dingen die de bourgondische Vlaming (of Belg) meteen associeert met eten en drinken.

Aberlour OriginsDe setting  van Aberlour Origins maakte het plaatsje om te onthaasten compleet. De Secret Garden is een verborgen pareltje in de schaduw van Brussel. De tuin en schuur waren eigendom van mode-ontwerpster en kunstenares Kaat Tilley. Ze stond bekend voor haar dromerige en sprookjesachtige kledij. En wie de kans heeft om eens rond te dwalen op het domein, begrijpt onmiddellijk van waar ze haar inspiratie haalde.

Planten uit het bos op je bord



Na de ontvangst werden we bij valavond de natuur ingeloodst door herborist Ben Brumagne. Hij probeerde zijn publiek ervan te overtuigen dat er heel wat lekkers onder onze voeten te vinden is. Natuurlijk op voorwaarde dat je weet waar te kijken én de planten herkent. Zo liet hij ons versgeplukte waterkers, zuring en wilde kervel proeven. En het moet gezegd worden dat de smaken van deze wilde varianten een stuk intenser zijn dan de supermarkt-varianten.

[caption id="attachment_1765" align="aligncenter" width="426"]Ben Brumagne van Forest to plate project Dat er heel wat lekkers onder onze voeten ligt, weet Ben Brumagne als geen ander.[/caption]

Slow Food met Pierre Hacha en Alex Joseph



Tegen het einde van zijn betoog was het al pikdonker geworden op het domein en werden we vergast op een aantal aperitiefhapjes in combinatie met Aberlour 16. De hapjes werden buiten bereid door barbecuegrootmeester Pierre Hacha.

[caption id="attachment_1766" align="aligncenter" width="426"]Pierre Hacha Konijn gemarineerd in Aberlour en gerookt op een open vuur. Not your every food dus.[/caption]

Het menu was er eentje om duimen en vingers van af te likken. Een combinatie van klassieke gerechten met een granige twist tot "speciallekes" zoals gerookte chocolademousse en melkschuim geïnfuseerd met eik.

[caption id="attachment_1767" align="aligncenter" width="958"]Ann Miller Aberlour amEspbassadrice Ann Miller[/caption]

Elke gang werd aan elkaar gepraat door door Ann Miller, Aberlour ambassadrice voor Pernod-Ricard met een woordje uitleg over de bijpassende whisky's (allemaal Aberlours, moest u het zich nog afvragen). De gerechten zijn van de hand van de Californische chef Alex Joseph. Hij staat aan het fornuis in het Brusselse restaurant Rouge Tomate.

De amuses bouches met Aberlour 16




  • gerstwafels met spek gemarineerd in whisky, gekarameliseerde ui, tijm en een reductie van appel

  • Whiskymeringues met foie gras en udopepers

  • Espuma van appel, sint-jakobsvrucht, zee-egel en andijvie-olie



appel espuma met zee-egel en sint-jakobsverucht

Voorgerechten met Aberlour 12




  • Velouté van aardpeer en huisgemaakte zure room gerookt met dennetakjes

  • "Barlotto" met gerst, paddestoelen, parmezaan, truffels en Aberlour



veloute van aardpeer

Hoofdgerecht met Aberlour 18




  • In hooi geroosterde duif met schorseneer, bloedpaté, groentenas(!) en waterkers





Desserten met Aberlour a'Bunadh batch 57




  • Melk geïnfuseerd met eik, wiskyroomijs, granola van gedroogd fruit, bitte chocolade en honing

  • Whiskygummies

  • Macarons van whisky en karamel

  • Gerookte chocolademousse





Helaas schreef ik geen proefnotities neer voor de whisky's. Helaas? Niks helaas! Soms moet een mens gewoon genieten van een goed glas, een dito gesprek en heerlijk eten met soms onbekende smaken.

[caption id="attachment_1772" align="aligncenter" width="958"]Alle Aberlours netjes op een rijtje Alle Aberlours netjes op een rijtje[/caption]

Bedankt aan de mensen van Famous Relations om me een plaatsje aan tafel aan te bieden en Ann Miller om ons de ganse avond van verhalen te voorzien.

Reacties