Gordon & Macphail Speyside Collection

Onafhankelijk bottelaar Gordon & Macphail lanceerde gisteren een exclusieve Speyside Collection. Ze bieden zes exquise single malt whisky’s van Schotlands beste en legendarische Speyside distilleerderijen aan in een luxe-uitgave.


Het familiebedrijf - de vierde generatie staat ondertussen aan het roer - heeft enkele van de oudste en meest unieke whisky’s ter wereld in zijn portefeuille. Ze geven ons (degene die ze zich kunnen veroorloven) de kans om een stukje van Schotlands vloeibare geschiedenis te proeven. De Gordon & Macphail Speyside Collection bevat 329 jaar aan kennis, expertise en whiskyrijping.



De eerste release van de Gordon & Macphail Speyside Collection biedt een waaier aan smaakprofielen aan. Van fruitige en peperige aroma’s van The Glenlivet 1948 naar de lange en licht rokerige finish van de Glen Grant 1949 tot exotische fruit, sherry en gebroken amandelaroma’s in Strathisla 1953.

De Speyside Collection omvat daarnaast een Mortlach 1954, een kruidige en romige whisky, de prijspakkende Longmorn 1967 barstend van de warme kruidigheid gevolgd door gestoofd fruit en citrusaroma’s en een Linkwood uit 1972 met aroma’s van chilikruiden, banaan en donkere chocolade.

Sinds het prille begin verscheepte Gordon & Macphail lege vaten naar de stokerijen om te vullen met new make spirit. Daarna mogen ze aan hun lange rijpingstijd beginnen ofwel in de warehouses in Elgin of op de stokerij zelf. De whisky’s van Gordon & Macphails Speyside Collection gebruiken de originele retro distillery labels.

Stephen Rankin, directeur en lid van de vierde generatie Urquharts, de familie die Gordon & Macphail leidt, over de reeks: “Vier generaties van onze familie hebben hun kennis en kunde overgebracht om spirits aan kwaliteitsvaten te koppelen en whisky jarenlang te laten rijpen.

De zes vintages uit de Speyside Collection zijn een eerbetoon aan onze filosofie om single malts van hoge kwaliteit te kunnen afleveren. We hopen dat whiskyliefhebbers van deze speciale Speyside drams kunnen genieten en ervan kunnen proeven.

De Speyside Collection zal te koop zijn in verschillende speciaalzaken aan een adviesprijs van £10,500 (€12 500) in het Verenigd Koninkrijk. Prijzen in andere landen kunnen verschillen door lokale taksen en douaeneaccijnzen. De eerste editie van de Speyside Collection zal slechts in een oplage van 75 stuks verkocht worden.

Gordon & MacPhail Smith’s Glenlivet 1948, 43% ABV



Deze oude single malt met een medium body is afgetekend beïnvloed door 62 jaar rijping in een first-fill sherryvat. Met zijn donkere kleur van barnsteen is dit een volle en ronde after dinner whisky met een zachte fruitige neus van banaan, aardbei en appel met de zoetheid van toffee en een subtiele ondertoon van eik. Peper verwarmt het smakenpalet met invloeden van geschroeid hout en een lange frisse afdronk van munt.


Gordon & MacPhail Glen Grant 1949, 40% ABV



Een grootste en oude single malt met een medium body. Het frisse bloemige bouquet met delicate sherry- en vanillearoma’s evolueert naar marsepein. De eerste hitte van witte peper wordt afgebroken door gemalen koffie, geroosterde amandel en een licht zuurtje van pompelmoes. Een onderliggend laagje van sigarenas voegt diepte toe aan de lange en rokerige afdronk.

Gordon & MacPhail Strathisla 1953, 43% ABV



Een zoete en robuuste dram om van te genieten na een diner. Deze welopgevoede whisky presenteert stevige in sherry gedrenkte fruitcake met delicate en sluimerende aroma’s geschroeide eik en oud leder. Een dipje van deze donkere amberkleurige whisky met een volle body onthult verborgen laagjes van zoetheid - van lichte sherryinvloeden van warme exotische vruchten met laagjes gebroken amandelen tot een lange afdronk van marsepein.

Gordon & MacPhail Mortlach 1954, 43% ABV



Het first fill sherryvat dat gebruikt werd om deze rijke en complexe Mortlach te rijpen gedurende 58 jaar heft sterke invloeden achtergelaten. De neus van deze amberkleurige drank zit vol sherryimpressies van gedroogd fruit verzacht dor een hint van bijenwas. De whisky krijgt een fris maar subtiel pepermuntkantje. De volle body van deze single malt blijft boeiend. De kruidigheid spat ervan af in de mond. Warme tropische vruchten en droge cacao resulteren in een romige afdronk.

Gordon & MacPhail Longmorn 1967, 43% ABV



Delicate exotische kruiden en versgeplukte nectarines. Die worden versterkt door zoete hints van marsepein. Het eerste mondgevoel is betoverend met een mix aan warme kruiden vermengd met een knapperige zoetheid. Een mooie mix van gemalen zwarte peper en gekonfijte gember. Gebakken appel, gestoofde peer en geschroeide perzikaroma’s verrijkt met zest van citrus.

Gordon & MacPhail Linkwood 1972, 43% ABV



Een perfecte winter dram. Een robuuste en zachte Speysider die vier decennia gerijpt heeft tot een harmonieuze ambersteenkleurige whisky. Een feestelijke kruidenmix van aroma’s - kaneel, cardamon, kruidnagel, nootmuskaat en piment - vermengen perfect met subtiele sherryinvloeden en zachte toffee. Knapperige appel en amandel. Chilikruiden prikkelen het smakenpalet en verwarmen de mond met tonen van appel en rijpe banaan. Het geheel evolueert in een luxe donkere chocolade met paranoten.


P.S. I had het geluk om een sample pack van deze whisky’s in de brievenbus te krijgen. Verwacht je aan reviews van deze pareltjes (Ik zie geen enkele reden waarom deze whisky’s dat niet zouden zijn) vanaf 19 december… #SpeysideCollection

Reacties