Old Fashioned

Een nieuw jaar vraagt om een (ver)nieuw(d)e sectie op de blog. Ik ga proberen om elke maand één cocktailrecept te publiceren. Het eerste is een vrij eenvoudig recept maar vraagt best wel wat oefening en tijd om volledig in de vingers te krijgen: de Old Fashioned cocktail.


In essentie wordt deze cocktail gemaakt door suiker te vermengen met bitters in een tumbler glas en er alcohol en een sliert citrusschil aan toe te voegen. De Old Fashioned is een van de officiële IBA (International Bartenders Association) cocktails. De geschiedenis van deze cocktail gaat terug tot de vroege 19e eeuw. Toen was het zelfs normaal om absint of een andere spirit toe te voegen aan de cocktail.

George Kappelers boek uit 1895 "Modern American Drinks: How to Mix and Serve All Kinds of Cups and Drinks" bevat één van de eerste gepubliceerde recepten:Old Fashioned Whiskey Cocktail

Dissolve a small lump of sugar with a little water in a whiskey-glass;
add two dashes Angostura bitters,
a small piece of ice, a piece of lemon-peel,
one jigger whiskey.
Mix with small bar-spoon and serve, leaving spoon in glass.

George Kappeler - Modern American Drinks: How to Mix and Serve All Kinds of Cups and Drinks


Ingrediënten
  • 60 ml Maker’s Mark bourbon

  • 2 grote stukken sinaasappelschil

  • 1 groot rietsuikerklontje

  • 1/2 barlepel Angostura bitters

  • grote ijsblokken

  • 1 maraschinokers


Extra materiaal
  • een tumbler glas

  • een mixglas

  • een cocktailzeef


Bereiding van een Old FashionedSnij één van de strips sinaasappelschil in kleinere stukjes. Doe ze in een mixglas samen met het suikerklontje en de Angostura bitter. Plet de suiker met de achterkant van de barlepel en vermeng de suiker met de Angostura en de sinaasappelschil. Door het pletten komt de olie uit de sinaasappelzeste vrij.

Voeg de whisky toe en roer tot alle suiker is opgelost. Wees niet tevreden met een paar seconden roeren. Alles onder de drie minuten is niet eens proberen! Doe tenslotte een paar ijsblokjes in het glas en roer opnieuw om de cocktail te koelen.

Vul het tumblerglas met grote ijsblokken en giet je cocktail door het zeefje in het glas. Garneer met een stuk sinaasappelschil en eventueel een maraschinokers.Dit is niet hét ultieme recept voor een Old Fashioned cocktail. Gewoon omdat dit recept niet bestaat. Het is slechts een van de vele mogelijkheden. Sla er eender welk cocktailboek op na en je vindt er een ander recept.

Sommige bartenders gebruiken citroen- en sinaasappelschil of voegen een scheutje spuitwater toe om de suiker op te lossen. Sommige recepten gebruiken bourbon, andere rye whiskey en nog andere gewoon whisky... (Probleem is dat het woord "whisky" of  "scotch" ongeveer evenveel betekenis heeft als het woord "groente" als ingrediënt.)

Anyway, voel je vrij om te experimenteren  met verschillende soorten whisky of zelfs andere bruine spirits (een reposada tequila bijvoorbeeld). En ooit kom je met je eigen versie van een Old Fashioned.

Deze Old Fashioned cocktail is een licht aangepaste versie  van het recept van Keith Kenji Cochran zoals hij geserveerd wordt in de The Narrows bar in New York. Het originele recept vind je terug in het boek The Brooklyn Bartender: Een moderne gids over cocktails en drank.

[caption id="attachment_1976" align="aligncenter" width="220"] The Brooklyn Bartender: A Modern Guide to Cocktails and Spirits[/caption]

Reacties

Een reactie posten