Vijf vragen voor... Alain Vervoort, Belgisch SMWS Ambassadeur

Ik ga proberen om op regelmatige basis interviews te publiceren. Voor mijn eerste interview, vuurde ik een aantal vragen af op de nieuwbakken Scotch Malt Whisky Society ambassadeur voor België; Alain Vervoort.


De Scotch Malt Whisky Society is whisky club op abonnementsbasis met drie venues in het Verenigd Koninkrijk (eentje in Londen, twee in Schotland). Als lid krijg je toegang tot deze ledenhuizen en kan je de single cask whisky’s kopen. Je zal nooit de distilleerderij op de fles terugvinden. Wel krijg je elke keer een cijfercode, een veelzeggende titel en pietist proefnotities. Maar met de hulp van onze vriend Google is het niet zo moeilijk om uit te vinden wat je aan het drinken bent.

Ik ben ondertussen twee jaar lid en ben blij dat ze eindelijk tastings beginnen te organiseren in België. De oude Beneluxbranch organiseerde enkel tastings in Nederland en Duitsland. België hinkte achterop (zoals we jarenlang deden in het voetbal. ;-) )Laten we beginnen met de klassieke introductie. Wie ben je en hoe kwam je in de whisky industrie terecht?
Er zin meerdere redenen, maar de belangrijkste is ongetwijfeld mijn betrokkenheid in het Belgian Owl Whisky project. Een aantal jaar geleden, toen ik mijn eerste whiskyfestival in Bergen oragniseerde, werd Etienne Bouillon uitgenodigd. Etienne was toen net begonnen met The Belgian Owl. Wat later vroeg hij me om een van de panelleden te worden die over de smaak van The Belgian Owl whisky zou beslissen. Daarnaast werd ik ook de eerste distributeur voor zijn whisky en begon ik als ambassadeur voor zijn heerlijke whisky’s rond te trekken op whisky- en spiritsfestivals.

Met Maria Groteclaes van The Nectar besloten we om het Spirits in the Sky festival uit de grond te stampen, deels voor de lancering van The Belgian Owl. Ondertussen is The Nectar distributeur geworden voor The Belgian Owl en geef ik lessen, masterclasses en workshops aan bartenders en baristas in mijn Brussels Bar Connector Training Center.

De Society lanceert elke maand haar Outturn van single casks. Kan je al een voorproefje geven van wat er in de rekken komt? Heeft de Society plannen om andere spirits te bottelen? Ze deden al eerder rum en cognac. Waarom geen… mezcal bijvoorbeeld?
Cask No. 36.115 « Let’s get the party started ». De naam is altijd een goed begin. Hij spreekt me rechtstreeks aan ;-) Ik wil deze proeven!!!

Society tasting notes from 36.115. Let's get the party started
At first the sweet and fruity aroma of plum jam and cream soon followed by a minty, slightly herbal note of a liqueur, such as Galliano or Chartreuse, possibly in a Eros Elixir cocktail of Thai chile-infused Chartreuse, pear syrup and citrus. On the palate neat the cocktail theme carried on with a refreshing whisky sour punch, mixing fresh lemon and orange juice with a dash of sugar – let’s get the party started. Water released additionally the floral scent of lavender and the freshness of mint syrup. The taste was now spicy and dry with some orange bitters added to the mix.


Inderdaad, SMWS heeft nog steeds plannen met andere spirits en ik hoop dan ook dat ze ooit met tequila en mezcalbottelingen komen. Daarom was ik ook zeer geïnteresseerd om een deel uit te maken van het « Scotch Malt Whisky Society » project. Met mijn Wine & Spirit Education Trust (WSET) Level 2 kan ik hen misschien wel van dienst zijn.

Omdat ik veel reis, om zoveel mogelijk kennis op te doen over het productieproces van verschillende spirits, ken ik behoorlijk wat tequila-, mezcal- en cachaçaproducenten. Mijn volgende reisbestemmingen zijn trouwens Peru en Chili om me te verdiepen in de piscospirit.

Moest je de Scotch Malt Whisky Society moeten omschrijven in drie worden, welke zouden dat zijn?
Klasse, onconventioneel, intrigerend.

Kan je een typische dag in het leven van een Society ambassadeur beschrijven?
Het is geen betaalde functie, eerder een soort eretitel. Ik ben dan ook blij om gekozen te worden door de SMWS als ambassadeur. Dankzij andere jobs zoals ambassadeur voor Monin siropen, Diageo Bar Academy Trainer en Bar Connector Trainer, krijg ik de kans om veel bartenders en professionals uit de spiritsindustrie. Facebook is ook een heel belangrijk medium om in contact te komen met geïnteresseerden.
De hoofdmoot van het SMWS ambassadeurschap is natuurlijk met passie de tastings organiseren…


Laten we dit interview afsluiten met de moeder van alle whiskygerelateerde vragen. Stel dat je twee drams mag meenemen naar een onbewoond eiland, welke zouden dat zijn? De ene moet een Society botteling zijn, de andere is volledig vrij te kiezen. Het moet zelfs geen whisky zijn.
De Scotch Malt Whisky Society botteling is er eentje met het woord mezcal in de naam. Ik kon ze proeven in het vernieuwde 28 Queen Street in Edinburgh. De whisky was dus 27.110 Horse harnesses and mescal 'worms', een 22 jaar oude Springbank first fill sherry hogshead uit 1992.
De andere spirit zou een Diplomatico Ambassador Rum zijn. Een Venezolaanse rum gerijpt in ex-bourbonvaten met een finish op Pedro Ximénezsherryvaten.


That's it mensen. De Belgische SMWS ambassadeur Alain Vervoort beet de spits af. Volgende maand is er een nieuw interview met iemand uit de Belgische whiskyscene.

Meer weten?

Reacties