Virtuele whiskyreis Glenfiddich

Glenfiddichs Nederlandse brand ambassador Tony van Rooijen trekt sinds enkele jaren door Nederland en België gewapend met zijn lievelingswhisky's en een virtuele whiskyreis naar Glenfiddich Distillery.


Hij gidst zijn toeschouwers op enthousiaste wijze (voor de Belgische lezer: zoals enkel Nederlanders dat kunnen) door de geschiedenis van de Grant familie, het volledige distilleerproces en zes single malt whisky's van Glenfiddich.

Zowel beginners als whiskynerds - that includes me - komen aan hun trekken met de verhalen en weetjes tijdens deze virtuele whiskyreis naar Glenfiddich. Tussen elke whisky door, word je bijna opgeslokt door de POV-videos en wandel je van de mash tuns door de de still room naar de warehouses waar de 's werelds meest verkochte single malt ligt te rijpen.Hij vertelt ook wat over de nieuwe projecten van Glenfiddich zoals het project XX. Tony was één van de 20 brand ambassadors die elk een vat mochten uitkiezen voor deze speciale botteling. Zijn keuze viel op een 16 jaar oud ex-bourbonvat van Jim Beam. Het volledige overzicht van de 20 vaten vind je terug op de website van Glenfiddich.

Deze Glenfiddich whisky's proef je dit jaar
  • Het klassieke trio Glenfiddich 12 - 15 - 18

  • Glenfiddich 14 Rich Oak

  • Glenfiddich 21 met finish op rumvaten

  • De splinternieuwe Glenfiddich IPA, een experiment op biervaten


Wistjedatjes uit de theatertour van Glenfiddich:


  • De marrying tuns zijn gemaakt van Portugese eik en kunnen elk 2000 liter whisky bevatten.

  • De Glenfiddich 21 Gran Reserva noemde oorspronkelijk Havana Reserve. Door de Cubacrisis lag de naam echter moeilijk in de V.S en werd het dus Gran Reserva.

  • De vaten van de Glenfiddich IPA worden eerst leeggemaakt bij Glenfiddich, dan naar de Speyside Craft Brewery getransporteerd. Seb Jones en de zijnen rijpen er één maand lang een IPA (India Pale Ale) bier in. Vervolgens gaan de vaten terug naar Glenfiddich en wordt de whisky opnieuw op vaten getrokken en rijpt hij nog twee maand na. Oh ja, de whisky zelf is 14 jaar oud.


Ik ga natuurlijk niet al zijn verhalen onthullen. Daarvoor ga je beter zelf kijken. Vanaf januari trekt Tony van Rooijen door Nederland met zijn virtuele whiskyreis. De Belgische theaterreeks zit er ondertussen op. Dus ofwel steek je even de grens over, ofwel wacht je tot volgend jaar. (En misschien proef je dan wel andere whisky's.)

Meer info en tickets vind je op de website of bij een theater in je buurt. Prijs: €22.5.

Bedankt aan Sofie van Oona om me een zitje te regelen op de laatste Belgische voorstelling.

Reacties