A.D. Rattray Laphroaig 1998 for Brachadair

De Belgische bottelaar Brachadair is onlangs ontwaakt uit een lange winterslaap. Tijd om een van hun allereerste bottelingen van vier jaar geleden er nog eens bij te halen: een A.D. Rattray Laphroaig 1998. Eigenlijk werd hij gebotteld door A.D. Rattray en 'slechts' geselecteerd door Brachadair. Maar ik vermoed dat niemand gaat protesteren voor een een goeie Laphroaig?


Brachadair is Gaelic voor maltman en is het geesteskind van Patrick Vanderlinden. Brachadair bracht tot voor kort slecht één eigen botteling (een Braes of Glenlivet/Braeval 1991) en selecteerde twee bottelingen van A.D. Rattray. Eentje was een 16 jaar oude Arrand en dan hebben we nog dit juweeltje van Islay... (Ondertussen staan er drie nieuwe en veelbelovende Brachadairs in de winkelrekken)
A photo posted by Laphroaig (@laphroaig) on


Identiteitskaart A.D. Rattray Laphroaig 1998brachadair laphroaig


  • Gebotteld door A.D. Rattray voor Brachadair

  • Laphroaig Distillery, Port Ellen (Islay)

  • 14 jaar oude single malt

  • 56.6% ABV

  • Gedistilleerd d 4/11/1998 - 4/2/2013

  • Barrel #10481 | 212 flessen


ProefnotitiesKleur: Strogeel. Walsen laat dunne snelle benen achter op het glas.

Neus: Een drukke neus die de kamer vrij snel met een onmiskenbaar Laphroaigaroma vult. Citrus, vanille en gerookt zout. Ontsmettingsmiddel, gebakken appel en teer. Play-doh gemixt met fudge en gecondenseerde melk. Nat gras en heide. Gebakken banaan.
Met water wordt de neus wat houteriger. Meer vanille en romige aroma's. Rietsuiker en anijs. Zoethoutwortel. Mineralig met flink was krijt. Kruidige koekjes.

Smaak: Opnieuw citrus. Een smeulend houtvuur. Vanillestokjes en zwarte peper. Perensiroop. Zijdezacht op de tong en tegelijk peperig.
Met water wordt de citrusschil wat bitter. Sigarendoosjes. Verschroeide heide en honing. Een rokerige explosie van karamel.

Afdronk: Warm en droog op de tong. Gerookte jalapenos, munt en peer.

[caption id="attachment_2167" align="aligncenter" width="1000"]A.D. Rattray Laphroaig 1998 selected by Brachadair A.D. Rattray Laphroaig 1998 geselecteerd door Brachadair[/caption]

Dit is een Laphroaig die de liefde opnieuw kan aanwakkeren. Eenvoudigweg verdomd lekker spul. Oldschool en onmiskenbaar Laphroaig. Ooit was deze vrij betaalbaar. Minder dan €90 voor een 14-jarige op vatsterkte. Ik dag je uit om er zo nog eentje te vinden voor minder dan $115 vandaag. De dingen zijn behoorlijk veranderd op een paar jaar tijd... (Yep, ik klink zoals een oude zak.) Dat is zowat de reden dat Laphroaig van mijn radar verdween het afgelopen jaar. Maar erover zagen heeft geen zin. Of zoals Ian Buxton schreef in editie 2017 van het Whisky Yearbook "Suck it up or move on".

Bron foto Brachadair.com

Reacties