Girvan single grain kwartet

Girvan single grain whisky is onderdeel van William Grant & Sons, het bedrijf achter Glenfiddich en The Balvenie single malt. Het is een gigantische onromantische grain whisky distilleerderij in de Schotse Lowlands. Girvan produceert ongeveer 100 miljoen liter alcohol. Als we dit even vergelijken met de 10 grootste single malt distilleerderijen (we laten Diageos Roseisle even buiten beschouwing) dan raken ze samen nog niet eens aan die hoeveelheid alcohol...


De stokerij werd gebouwd in 1963 in slechts 9 maanden tijd. Het grootste deel van de productie verdwijnt in blends. Van 1968 tot 1975 werd er op de site ook single malt gestookt: Ladyburn. Het is nu een van de meest gezochte Schotse single malts. Sinds 2007 huist er een nieuwe single malt stokerij. Ze lanceerden onlangs hun eerste geturfde Lowlands single malt. Geturfde malt is trouwens een unicum in de Lowlands regio. Ook de populaire Hendrick's gin wordt geproduceerd op de site van Girvan.

Het is een van de weinig bedrijven die een single grain als officiële botteling op de markt brengt. Buiten Haig Club - het merk met David Beckham als gezicht, gestookt bij Cameronbridge én gericht op wodkadrinkers - zijn er niet veel opties. Enkele onafhankelijke bottelaars brachten de afgelopen jaren een aantal fabuleuze oudere single grain whisky's en plaveiden de weg voor Girvan.

Het kerngamma van Girvan bestaat uit een NAS entry level whisky, eentje op vatsterkt en een 25- en 30-jarige whisky. Tijd om de new make en een aantal whisky's te proeven.

Girvan New MakeNew make proeven is altijd een beetje spannend. Zeker als je dit in een sessie met een aantal verschillende whisky's kan doen.


 • New make single grain (nog niet gerijpt op vat)

 • Alcohol: 42% ABV (de folder claimt 42.6%)


Kleur: Helder als water met een olietextuur.

Neus: Zoet en granig. Licht metalig. Melkbrood en knapperige broodkorst. Maïsbrood bestreken met een overdaad aan boter. Munt en crème au beurre.

Smaak: Zoete alcohol. Honing. Mooi rond van smaak. Ambachtelijk roomijs zonder toegevoegde smaakstoffen. Banaan en boter.

Afdronk: Kort en zoet.

Girvan n°4 AppsN°4 Apps is de entry level single grain van het merk. De whisky is vernoemd naar de Girvan Patent Still N°4. Apps is distillerytaal voor Apparatus.

[caption id="attachment_2119" align="alignright" width="225"]Girvan single grain n°4 apps Afbeelding: The Whisky Exchange[/caption]


 • NAS single grain

 • Gerijpt in vaten uit Amerikaanse eik

 • Alcohol: 42% ABV


Kleur: Licht geel. Een bleke chardonnaywijn. Licht van textuur in het glas met snelle benen.

Neus: Subtiele aroma's. Minder uitgesproken dan de new make. Harde fruitsnoepjes, vooral citroen en sinaasappelsnoep. Vanille-extract op de achtergrond. Het knapperige melkbrood uit de new make komt in deze whisky terug. Graanjenever met koriander en een verdwaalde jeneverbes.

Smaak: Zoete vanille gemengd met eik. Suiker en snoepjes zitten nu op de laatste bank in de klas. Houtschilfers en opgeklopte slagroom.

Afdronk: Zoet en knapperig met zoete maïs. Finish:

Girvan 25De 25 jaar oude single grain is een van de eerste officiële expressie van Girvan die in 2013 werden voorgesteld. De whisky werd gestookt uit tarwe en spendeerde zijn hele leven in quercus albavaten (Amerikaanse eik in mensentaal).

[caption id="attachment_2120" align="alignright" width="225"]Girvan single grain 25yo Afbeelding: The Whisky Exchange[/caption]


 • 25 jaar oude Girvan single grain

 • Gerijpt in vaten uit Amerikaanse eik

 • Alcohol: 42% ABV


Kleur: Een natuurlijke gouden kleur. Trage benen verschijnen op het glas.

Neus: Chocolade met sinaasappellikeur. Roze peper en vanille. Gestoofd wit fruit. Appel, peer en ananas. Wijngommetjes en zandkoekjes met boter. Houtschaafsel en bergamot citruszeste.

Smaak: Een zoete aanzet. Kermisappel met karamel en chocolade. Dan evolueert de whisky naar de spicy kant. Roze peper in dit geval. Fruit in blik, perzik en witte chocolade. Romig en vettig. Een bittere toets brengt het geheel in balans.

Afdronk: Witte chocolade. Romige vanillepudding. Kleverig en zoet in de mond.

Girvan 30De 30 jarige Girvan single grain is de enige grain whisky van Girvan gestookt van maïs. De laatste keer dat ze maïs gebruikten was in 1984. De 30 jaar oude expresse werd voor het eerst geïntroduceerd in 2013.

[caption id="attachment_2121" align="alignright" width="225"]Girvan single grain 30yo Foto: The Whisky Exchange[/caption]


 • 30 jaar oude Girvan single grain

 • Gerijpt in vaten uit Amerikaanse eik

 • Alcohol: 42% ABV


Kleur: Goud. Bijna identiek aan de 25 jaar oude whisky. Even trage benen ook.

Neus: Vanille en musk. Gedroogde banaan en lychee. Kersenhout en meloen. Witte thee met fruit. Kruidig.

Smaak: Dit is een wedstrijdje tussen zoet en kruidig. Lychee en banaan versus peper en nootmuskaat. Vanille. Rond en kruidig. Een licht bittere toets. Een druppeltje water brengt de meloen naar boven.

Afdronk: Vanillestokjes en meloen. Een lange en fruitige finish met een sluimerende kruidigheid.

[caption id="attachment_2118" align="aligncenter" width="628"]Girvan single grain Het Girvan single grain sample pack[/caption]

Single grains zijn aan een comeback bezig. Girvan is deels verantwoordelijk voor deze heropleving. Knap dat ze geen kunstmatige kleurstoffen wilden toevoegen of koude filtratie toepassen. De new make en N°4 Apps Girvan single grain zijn beide veelbelovend en uiterst genietbare whisky's. De 25- en 30-jarige single grains zijn ronduit fantastisch. Ze zijn het levende bewijs dat single grains wel degelijk de concurrentie met hun befaamde single maltbroertjes aankunnen. De voorwaarde is wel dat je ze twee dingen geeft: tijd en goeie eik. Jammer genoeg worden beide steeds schaarser in de whiskyindustrie dezer dagen...

De twee whisky's hebben mogelijk wel een concurrentieel nadeel. De prijsstrategie van de whisky's ligt niet in lijn met die van onafhankelijke bottelaars. De 25-jarige kost ongeveer €300 en de 30-jarige bijna €450. Als ik je dan vertel dat een 25 jaar oude Cambus - een gesloten stokerij notabene - ongeveer de helft kost, is de rekening misschien snel gemaakt.

Herkomst van het sample: Het sample pack werd aangeboden door Girvan / William Grant & Sons. Opinies en commentaren in deze review zijn natuurlijk gewoon mijn eigen mening.   

Reacties