Bruichladdich The Three Tens

Toen in 2011 The Laddie Ten uitkwam, zette hij een baken uit voor de toekomstige whisky's van Bruichladdich. Hij was samengesteld uit whisky gestookt in 2001 onder het alziende oog (en vooral de neus) van Jim McEwan.  De faam van de nummer 10 groeide snel. Spoel even vooruit naar 2014 en alles leek erop dat de beroemde Ten het slachtoffer werd van zijn eigen succes. De whisky werd een distillery only  en werd gaandeweg vervangen door The Classic Laddie. Raad eens? Bruichladdich The Three Tens zijn terug! 

2016 was het jaar waarin Bruichladdich (samen met Compass Box en Tomatin) op de barrikades klom voor meer transparantie in de industrie.  Ze vonden een achterpoortje om het recept van hun Classic Laddie aan hun klanten te bezorgen op basis van het batchnummer. En ze kondigden de terugkeer aan van drie 10 jaar oude whisky's van zowel Bruichladdich, Port Charlotte en Octomore: Bruichladdich The Three Tens






Bruichladdich 10 second edition




  • 10 jaar oude single malt

  • Gedistilleerd 26 juli - Gebotteld 27 oktober 2016 - Rotation 16/247

  • Gerijpt in bourbon-, sherry- en Franse wijnvaten

  • Alcohol: 50% ABV



Bruichladdich The Laddie Ten 2nd edition

Kleur: Goud met een roodbruine schijn. Dunne benen blijven achter op het glas na het walsen.

Neus: Marsepein en noten. De wijnvaten spelen een prominente rol. Rood fruit. Frambozensorbet en aalbessenconfituur. Karamel-chocolade. Gedroogde dadels en Engelse wijngommetjes Zoet en fruitig. Citroenroomijs. Kerstbiermout, kermisappel en honing.
Met water: Ik merk weinig verschil. Misschien iets romiger?

Smaak: Vloeibaar snoep. Rood fruit met een licht zurig kantje en kruidigheid voor de nodige balans. Kardemonpeulen en bittere citroenschil. Heerlijk romig in de mond. Wijngom en peper. Banaan en munt-kaneelthee.
Met water: De whisky wordt nog een tikkeltje romiger. Zoete peren en vanille. Klassie honing en citrusaroma's.

Afdronk: Lang en romig. Zoete en kruidige aroma's leggen een film over de tong. Banaan en wijngom. Munt, eucalyptus en kaneel.

Port Charlotte 10 second edition




  • 10 jaar oude single malt

  • Gedistilleerd 30 augustus 2006 - gebotteld 27 oktober 2016 - 16/247

  • Gerijpt in in bourbon-, sherry-, Tempranillo- en Franse wijnvaten

  • Fenolen 40 ppm

  • Alcohol: 50% ABV



Port Charlotte 10 2nd edition

Kleur: Dit kon de tweelingbroer van de Laddie zijn. Goudbruin van kleur.

Neus: Rokerige eik. Zoete druiven en gerookte heilbot. Dezelfde notigheid van zijn ongeturfde tegenhanger. Een kruidige toets van komijn en die typische Indische gedroogde vruchtjes en zaden die je krijgt na de maaltijd (Mukhwas). Kip met honingglazuur en rozijnen. In de achtergrond sluimert een licht metalige toets. Abrikoos en perzik.
Met water: Kermisappel. De rook wordt een beetje teruggedrongen.

Smaak: Chocolade. Of gerookte chocolademousse. Heidehoning. Romig en licht kruidig in de mond. Chili-chocoladethee. Gebakken ananas en zoete appel. Een smakelijk rookbommetje vol rood fruit.
Met water: Kaneel-appelgebak en zoete peperkoek met honing.

Afdronk: Een krachtige en kruidige glühwein met brandewijn. Kruidige rook. Kruidnagel en appel.

Octomore 10 second edition




  • 10 jaar oude single malt

  • Gedistilleerd 21 december 2005 - Gebotteld 31 oktober 2016 - Rotation 16/248

  • Gerijpt in bourbon- en grenache blancvaten

  • Fenolen: 167 ppm

  • Alcohol: 57.3% ABV



Octomore 10 second edition

Kleur: Goud of gedroogd hooi. De whisky laat kleine olieparels achter op het glas.

Neus: Frisse citrus en druiven. Munt op de barbecue. Mineralig en zoutig. Rietsuiker en kaas (Chaumes of Camembert). Gemberkoekjes. Witte chocolade. Een vrij vette neus. Een hint van limonade. De rook zit mooi verweven. Onmiskenbaar rokerig maar toch is er ruimte genoeg voor andere aroma's. Zoete aquavit of vodka geïnfuseerd met M&M's. Panna chocolade met witte chocolade en citroen.
Met water: Mineralig en zoutig. Witte chocolade, fudge en gezouten karamel.

Smaak: Zoete druiven.  Chocolade en een zoete dessertwijn met een rokerige toets. Een vleugje menthol en pepermunt. De evolutie en complexiteit zijn vrij subtiel. Zoete appels en banaan. Kurkdroge en hete as vermengd met rokerige nougat en zoete turf.
Met water: Gegrilde appel, sorbet en kaneel.

Afdronk: Een lange zoete Cointreau-achtige finish. Sinaasappellikeur.






De toekomst van Bruichladdich ziet er mooi uit. Adam Hannett heeft ondertussen de stempel "padawan van Jim McEwan" van zich afgeschud. Hij heeft met veel kunde de wijnvaten in de drie recepten van deze Bruichladdich The Three Tens geïntegreerd. Ze zijn vrij verschillend maar delen alledrie hetzelfde Laddie DNA. Alledrie steken ze met kop en schouders boven alle andere 10 jaar oude single malts. Ik denk dat dit deels te verklaren is doordat Bruichladdich ze niet als entry-level malts bekijkt.

De Octomore vond zijn eigen speciale vorm van balans en is zeker de keuze van het hart. Helaas zegt de portefeuille neen. Daarom is de Port Charlotte 10 de keuze van het verstand. Het is het perfecte liefdeskind van de Laddie Ten en de Octomore.  Deze gaat in het winkelmandje.

En de Laddie Ten vraagt u zich misschien af? Wel, dat is een fantastisch whisky'tje op zijn eigen manier. Maar ik heb een zwak voor Port Charlotte...





Herkomst van de samples: De samples van Bruichladdich The Three Tens werden opgestuurd door Oona en Bruichladdich als onderdeel van een Twittertasting in maart....  Opinies en commentaren in deze review zijn natuurlijk gewoon mijn eigen mening.

Reacties