Gordon & Macphail Connoisseurs Choice Caol Ila 2004

De whisky van vanavond is er eentje van Gordon & Macphail: een Connoisseurs Choice Caol Ila 2004.

Stellen dat Caol Ila Islays onderschatte distilleerderij is zou compleet fout zijn. In de afgelopen tien jaar heeft Caol Ila een plaatsje verdiend als een stokerij die consistent goede malts aflevert. Binnen een paar jaar beginnen de marketing minds ongetwijfeld een erfgoedverhaal te schrijven voor Caol Ila.


Caol Ila gebruikt dezelfde moutgerst als Lagavulin: 35 ppm geturfde gerst van Diageos Port Ellen Maltings. Caol Ila neemt de middle cut van de tweede spirit run vanaf 75% en stopt bij 65%. Zo komen de zwaardere fenolen niet in de new make spirit terecht.


Identiteitskaart Connoisseurs Choice Caol Ila 2004Gordon & Macphail Connoisseurs Choice Caol Ila 2004


  • Caol Ila Distillery, Port Askaig (Islay)

  • Gebotteld door Gordon & Macphail

  • 2004 Vintage - Bottled 5 July 2016

  • Gerijpt in first & refill bourbon barrels

  • Alcohol: 46% ABV


ProefnotitiesKleur: Een bleke gele whisky. Witte wijn. Walsen laat trage benen achter op het glas.

Neus: Zeer aromatisch. Pulled pork en barbecuespek met honingglazuur. Lavendel en viooltjessnoep. Wit fruit zoals appel en meloen. Veel medicinale aroma's. Mandarijnen Dennen- en vanillegeur. Zwarte anijssnoep.
Met water: Limoenzeste en wit fruit. Zoethoutthee. Wijngommetjes en viooltjes Geroosterd anijszaad en venkelzaad. Sinaasappelsap. Misschien zelfs Fanta.

Smaak: Romige vanille met peper, gember en citroen. Droog en zoet. Banaan en abrikoos. Rokerig (maar dat is niet echt een verrassing). Sigarettenas en bittere cacao met gezouten karamel.
Met water: Appelsap en witte chocolade. Ontbijtgranola en muesli.

Afdronk: Donkere chocolade met lavendel en geroosterde havermoutpap. Een lange finish.

Een Caol Ila die de nagel op de kop slaat. Kwaliteitsbourbonvaten zijn (voor mij toch) de beste rijpingsvaten voor deze Islaymalt. Er zitten meer dan genoeg heerlijke aroma's naast de kenmerkende rokerigheid. Dit is er eentje voor het winkelmandje.  Zonder twijfel.

Herkomst van het sample: Het Connoisseurs Choice Caol Ila 2004 sample werd opgestuurd door Gordon & Macphail. Opinies en commentaren in deze review zijn natuurlijk gewoon mijn eigen mening.

Foto credits: Gordon & Macphail

Reacties