Duvel Barrel Aged batch #1

Duvel Barrel Aged batch #1

Aaaah, Duvel! Dit goddeloze bier kreeg zijn naam - volgens de stadslegende - tijdens een proeverij. Een van de proevers noemde het bier een echte duvel. En zo werd Victory Ale, het donkere overwinningsbier na WOI, omgedoopt tot Duvel. In 1970 onderging het bier een transformatie van een donker naar een blond bier en werden de dikbuikige tulpvormen glazen gelanceerd.


Ondertussen kreeg de klassieke Duvel het gezelschap van een Duvel Tripel Hop en werd er in 2009 eenmalig een Duvel Distilled gestookt. Deze 6 jaar oude whisky zorgen voor een bijna-massahysterie aan de brouwerij. En dan is een Duvelbier gerijpt op whiskyvaten natuurlijk geen grote sprong meer.

In het begin van het jaar kondigde Duvel Moortgat aan dat 104 Amerikaanse eiken vaten van bourbondistilleerderijen Buffalo Trace en Four Roses werden gevuld met Duvel. Het resultaat van dit experiment ligt sinds deze week in de winkels. 24.750 flessen Barrel Aged, gebrouwen met de klassieke Duvelhopsoorten Saaz-Saaz en Styrian Golding, liggen te wachten op nieuwsgierige proevers.

Identiteitskaart Duvel Barrel Aged

  • Duvel Barrel Aged batch #1 van Brouwerij Moortgat
  • Zes maanden rijping op ex-bourbonvaten van Buffalo Trace en Four Roses
  • Alcohol: 11.5% ABV

Proefnotities

Kleur: Dit is niet meer het blonde bier dat we kennen. De kleur evolueerde naar een donkere amber- of koperkleur. Ook de typische stevige Duvelschuimkraag blijft achterwege. Je kan een mooie kraag schenken, maar ze verdwijnt sneller dan gewoonlijk. (Tenzij ik iets grondigs fout deed...)

Neus: Yep, de bourboninvloeden zijn overduidelijk. Kruidige aroma's van nieuwe eik en kokosnoot. Het echte Duvelkarakter staat een beetje in de schaduw. Vanillepudding en broodpudding. Of misschien toch flan caramel? Nootmuskaat en kruidnagel.

Smaak: Zacht en romig met een subtiel bittertje. De klassieke Duvelaroma's worden verrijkt met karamelflan, pompelmoes en melkchocolade. Ook hier laten de bourbonsmaken zich zeer uitgesproken gelden. Een vleugje cacao en citrusschil.

Finish: Bittere hopsmaken blijven achter in de mond. Een lange drogende finish.

Duvel Barrel Aged batch #1


Dit is een puur degustatiebier. Het heeft nog maar weinig gemeen met de klassieke Duvel maar desalniettemin een toppertje. Een biertje om rustig van te genieten in gezelschap. De gewone Duvel heeft de eigenschap om de onvoorzichtige drinker te (be)duvelen, en de barrel aged doet daar nog een schepje bovenop. Rustig aan dus (Want voor je het weet schrijf je 24.0000...). Een bier voor whiskyliefhebbers. 

Duvel Barrel Aged is wel aan de prijzige kant. Reken op €25 voor een 75cl fles. Maar dat betaal je tenslotte ook voor een goede wijn. De eerste lichting in de webshop verkocht als zoete broodjes. Sinds 28 juni kan je ze ook in bepaalde supermarkten en bierhandels vinden.

En nu een Duvel Distilled gerijpt op biervaten?

Reacties