Wemyss Malts Family Collection - Vanilla Burst & Treacle Chest

Tasting notes Wemyss Malts Family Collection - Vanilla Burst & Treacle Chest

Wemyss Malts is een bekende en betrouwbare naam wanneer het gaat over uitstekende single casks en blended malt whisky's. De eigenaars van de Kingsbarns Distillery hebben elk jaar wel een degelijke tot zeer genietbare blended malt in elkaar gebokst. Hun nieuwste creatie - The Wemyss Family Collection - focust op een specifieke element die een whisky beïnvloedt. Dit kan een regionaal aspect zijn of het gebruik van verschillende vaten.  

De eerste twee releases spitsen zich toe op het verschil tussen Speyside en Highlandswhisky's en tussen bourbon- en sherryvaten. Vanilla Burst is een blend van 15 first-fill ex-bourbonvaten - Amerikaanse eik - van twee verschillende Speyside distilleerderijen. Treacle Chest bestaat uit 14 first-fill Oloroso sherryvaten van twee verschillende Highlands distilleerderijen. Over het soort eik kon Wemyss geen verdere info geven. Het gebruik van sherryvaten impliceert niet altijd Europese eik. Veel sherryvaten worden uit Amerikaanse eik gemaakt, omdat het hout minder poreus is en minder risico op lekken heeft.

We zetten de eerste twee releases van deze educatieve reeks eens naast elkaar.

Identiteitskaart Vanilla Burst

Wemyss Malts Family Collection Vanilla Burst
  • Wemyss Malts Family Collection
  • 15 first fill ex-bourbon casks van 2 verschillende Speyside distilleerderijen
  • 4.800 flessen
  • Alcohol: 46% ABV
  • Non-chill filtered en natuurlijke kleur

Proefnotities

Kleur: De whisky lijkt wat op een zoete witte wijn. Denk aan Bonnezeaux of Sauternes. De textuur lijkt vrij licht.

Neus: De whisky doet zijn naam alle eer aan. Vanille en banketbakkersroom of vla. Zoete appels, lychees en fruit in blik. Vooral peer. Zoete maïs en popcorn. Vrij jonge malt uit first fill bourbonvaten. Een muskparfum met veel houtinvloeden.
Met water: De whisky is een stuk frisser. Citrushout. GFT scheerzeep van Geo F. Trumper (heeft dus niks te zien met onze welriekende GFT bak) Bergamot citrus en kamperfoelie.

Smaak: Vanille en vla. Zoete rode appel en sinaasappel. Citruslimonade met kaneel en citroenzeste. Een takje munt, wat peper en een schijfje verse gember.
Water verandert niet veel aan de smaak. Vanille, citroenzeste en kamperfoelie.

Afdronk: Zoete honing en notige aroma's blijven plakken op de tong.

Identiteitskaart Treacle Chest

Wemyss Malts Family Collection Treacle Chest
  • Wemyss Malts Family Collection
  • 14 first fill ex-oloroso sherry casks van 2 verschillende Highlands distilleerderijen
  • 6.300 flessen
  • Alcohol: 46% ABV
  • Non-chill filtered en natuurlijke kleur

Proefnotities

Kleur: Donkerder dan zijn bourbonbroertje Vanilla Burst. Maar dat is door olorosovaten natuurlijk niet echt een verrassing. Gepolijst koper. Een duidelijk zichtbaar dikkere textuur.

Neus: Heel vel zoetigheid en kruidigheid in de neus. Zachte snoepjes - colasnoepjes - en kaneelsiroop. Karamel, honing, golden syrup of kandijsiroop. Een zak gedroogde vruchten met rozijnen, vijgen en dadels. Alles wat je nodig hebt voor een oerbritse Christmas pudding. Rappige mango en chocolade rice krispies. Gepofte rijst, bruine suiker en donkere zoete mout. Ik krijg zelfs wat aroma's van pastakookwater binnen.
Met water condenseer je alles tot een zoetzure mangochutney met dragon.

Smaak: Zoet en donker. Christmas pudding en donkere chocolade. Vette room. Zoete gekarameliseerde amandelen.
Met water komt er een toets van zoethout en anijs vrij. Vijgenconfituur met citroenbalsem.

Afdronk. Vijgen en rozijnen gedrenkt in olosoro sherry.

Wemyss Malts Family Collection - Vanilla Burst & Treacle Chest

Beide zijn zeer degelijke whisky's. Maar eerlijkheid gebied me te zeggen dat dit niet het beste is wat we van Wemyss Malts al zagen. Ik ga akkoord met de stelling van sommigen dat  Velvet Fig en de  Batch Strength versie van Spice King hoger scoorden. Maar de whisky's zijn zonder meer een leuke en educatie manier om die typische bourbon en sherrysmaken te leren kennen. Ik vond Vanilla burst de betere van de twee door zijn mooie balans tussen frisse citrus en zoete vanilletonen.

Herkomst van de samples: Samples van de Wemyss Malts Family Collection werden opgestuurd door Wemyss Malts. Meningen geuit in deze reviews zijn natuurlijk die van mij.en zo onbevooroordeeld mogelijk.

Reacties